abdomen
fot.pixabay.com

Tomografia computerizată a abdomenului sau a altei zone a corpului este un test de diagnostic. Eficiența sa este foarte mare. Tomografia computerizată a abdomenului este realizată pentru simptome precum dureri abdominale acute, leziuni abdominale, suspectarea sau diagnosticul suplimentar de modificări canceroase și diagnostice. Vezi când mai merită să faci tomografie abdominală.

Tomografia computerizată este unul dintre cele mai moderne teste diagnostice. Permite obținerea imaginilor exacte ale secțiunilor transversale ale organelor și țesuturilor. Cu ajutorul său, un medic poate evalua starea stomacului, a intestinului subțire și gros, a ficatului, a splinei, a glandei suprarenale și a pancreasului.

În ce constă tomografia computerizată a abdomenului?

Tomografia computerizată este o examinare bazată pe combinația proprietăților unei mașini cu raze X și a unui tomograf. Datorită acestui dispozitiv permite crearea unei imagini a fiecărei părți umane a corpului. În cazul tomografiei computerizate abdominale, vorbim despre o imagine preluată din bolta diafragmei până la bolta pubiană.
Examinarea în sine nu este complicată, dureroasă sau invazivă. În timpul efectuării acesteia, pacientul este așezat pe o masă specială, unde rămâne într-o poziție culcată. În timpul sesiunii de examinare, tomograful scanează zona selectată a corpului, apoi trimite datele către un computer, care le prelucrează într-o imagine tomografică. Întreaga procedură durează câteva minute și are loc în laboratorul de radiologie. Nu trebuie să te dezbraci pentru tomografie. Cu toate acestea, este indicat să te îmbraci ușor (camera este, de obicei, foarte caldă) și să nu ai bijuterii, ceasuri sau alte elemente metalice.

Recomandări pentru tomografia computerizată a abdomenului

Tomografia computerizată a abdomenului este recomandată de medic. Testul poate fi făcut la public sau în privat. În ultimul caz, însă, trebuie să iei în calcul costurile mari. Tomografia abdominală este recomandată pentru:

  • dureri de stomac severe;
  • suspiciune de leziuni abdominale;
  • tumori suspecte ale intestinului, stomacului, pancreasului, căilor biliare, ficatului sau altor organe parenchimatoase din cavitatea abdominală – tomografia computerizată permite nu numai detectarea modificărilor, ci și să determine stadiul acestora;
  • boli inflamatorii intestinale, de exemplu, boala Crohn;
  • inflamația intestinelor, în timpul căreia au apărut obstrucții sau perforații intestinale, apendicită sau diverticulită, alte leziuni;
  • colelitiază avansată;
  • pancreatită acută și cronică;
  • inflamația rinichilor;
  • boli renale;
  • ciroza;
  • tromboza venei hepatice;
  • tromboză venei cave inferioară.

Contraindicații pentru tomografia computerizată a abdomenului

Tomografia computerizată a cavității abdominale nu este recomandată persoanelor, care suferă de claustrofobie, alergii la medicamente sau agenții de contrast. Contraindicațiile sunt, de asemenea, sângerare frecventă, diateza hemoragică și sarcina.

boli renale
fot. pixabay.com

Cum să te pregătești pentru tomografia computerizată a abdomenului?

Pregătirea tomografiei computerizate a abdomenului nu este foarte invazivă. Reține că testul se efectuaează pe stomacul gol. Trebuie să te abții de la consumul de mâncare timp de cel puțin 4-6 ore, instrucțiunile detaliate sunt întotdeauna furnizate de centrul unde se efectuează tomografia. În perioada anterioară postului forțat, nu este recomandat să consumi alimente grele și să bei alcool. În ziua studiului propriu-zis, este necesar să bei și un număr mare de lichide curate – aproximativ 3 litri.

Înainte de tomografia computerizată a cavității abdominale, este necesar să se facă teste de creatinină din sânge – testul trebuie făcut cu cel mult 2 săptămâni înainte de tomografia planificată. Aceste informații sunt necesare la administrarea mediilor de contrast pentru tomografie. În cazul în care nivelul creatininei din sânge se abate de la normă, tomografia nu trebuie efectuată.

O informație importantă este și faptul că, în cazul tomografiei computerizate, care implică anumite organe abdominale, trebuie făcute pregătiri speciale. Dacă intestinul subțire este imaginat, atunci cu 2 zile înainte de testare, este necesar să treci la o dietă ușor digerabilă și să renunți la alimentele, care lasă multe reziduuri în intestine. De asemenea, este recomandat să iei laxative și să treci la o dietă lichidă cu o zi înainte de tomografia intestinală. Adesea, medicii comentează și clisma și administrarea a aproximativ 750 ml de apă cu agent de contrast.
În cazul tomografiei computerizate a pancreasului, imediat înainte de test, bea 1,5 litri de apă.

Tomografia computerizată a abdomenului cu contrast

În unele cazuri, medicii recomandă tomografia computerizată a abdomenului cu contrast. Această examinare nu este diferită de cea clasică, singura diferență este că imediat înainte de test, pacientului i se administrează lichid de contrast. Acesta ajută la obținerea unei imagini mai complete și precise a organelor testate. Lichidul de contrast este colorat din interior, dar nu este dăunător și este excretat complet din corp după examinare. În cele mai multe cazuri, lichidului de contrast pentru tomografia computerizată a abdomenului este administrată o soluție apoasă, care conține 1 sau 2% soluție de iod, adică un agent de contrast.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here