sanatate
fot.pixabay.com

Să trăiești în armonie cu natura constă în a trăi într-o colibă ​​fără electricitate, a merge în picioarele goale și a-ți cultiva propria mâncare? Acesta este modul în care mulți oameni percep acest mod de viață. Cu toate acestea, în lumea modernă nu are practic nicio legătură cu trăirea în armonie cu natura. Ce înseamnă atunci?

 

Trăind în armonie cu natura- armonia și unirea

Știința modernă ne spune că la nivelul cel mai profund al existenței, totul este unit. Cu alte cuvinte, un singur lucru este sursa tuturor lucrurilor. La acest nivel, cel mai profund, totul este infinit de armonios și saturat de inteligență și creativitate infinită care au dat naștere întregului univers. A trăi în armonie cu natura înseamnă, de asemenea, luarea tuturor măsurilor pentru protejarea mediului și animalelor care trăiesc în el.

natura
fot.pixabay.com

Să trăiești în armonie cu natura – ieftin este scump

Când auzim sloganuri precum „trăiți în armonie cu natura”, „cumpărați numai produse ecologice”, „alegeți fructe ecologice”, avem întotdeauna un lucru în minte: costurile. Pe de o parte, ne pasă de starea planetei și de sănătatea noastră, în timp ce promoțiile și conținutul portofelului sunt adesea factorul determinant al alegerilor noastre din supermarketuri, ceea ce este evident. Să aruncăm o privire mai atentă la produsele disponibile pe scară largă și cunoscute de toți polonezii, cum ar fi merele, ananasul, perele și strugurii. În multe supermarketuri, avem deja fructe „obișnuite” și omologii lor organici din care să alegem.

De exemplu, în timp ce merele organice și anorganice sunt în esență similare în multe privințe, diferența de impact asupra sănătății este dramatică. Această diferență este atribuită folosirii intensive a pesticidelor pentru cultivarea merelor anorganice, în special în stadiul târziu al cultivării, care are consecințe negative asupra sănătății pentru persoanele care lucrează la recoltarea fructelor. Pe baza acestor statistici, cercetătorii au calculat că achiziționarea de mere ecologice ar economisi 27 de zile bolnăvicioase pe hectar pe an, ceea ce reprezintă 19 eurocenți pe kilogram de avantaj ale merelor ecologice. Alte influențe surprinzătoare au fost identificate și cercetate, inclusiv:

  • Cumpărați un ananas organic și economisiți 125 de litri de gaze cu efect de seră
  • Cumpărați pere organice și economisiți 6 m3 de teren fertil (pe 1000qm / an)
  • Cumpărați struguri organici și economisiți 14.708 litri de apă (la 100mp / an)

 

Trăind în armonie cu natura – energia solară

Datorită cunoașterii tot mai mari a efectelor naturale ale surselor tradiționale de electricitate, multe persoane au acceptat deja importanța surselor alternative de electricitate, în special a celor regenerabile, precum energia eoliană și solară.

Panourile solare colectează și transformă energia solară în electricitate. Cea mai scumpă parte a energiei solare este taxa pentru echipament, dar reprezintă în continuare doar 25% din costul total. Cheltuielile pe care instalatorii le cheltuiesc încercând să vă găsească și să vă vorbească au de asemenea un procent semnificativ.

 

Iată distribuirea costurilor sistemului de panouri solare:

  • Marketing și vânzări
  • Selecția echipamentelor: Ce sisteme solare sunt potrivite pentru dumneavoastră?
  • Lucrări și instalare

Ceea ce este foarte important și la ce ar trebui să acordați atenție atunci când calculați costul instalării panourilor solare față de sursele de energie „tradiționale” este că nu plătiți prețul real al cărbunelui, gazului și petrolului. Plătiți doar costuri miniere, de rafinare, de transport și un comision. De fapt, trebuie să plătim și costurile de mediu și sănătate. Milioane de oameni suferă de boli respiratorii, cancer și alte boli. Cine trebuie să suporte cheltuielile?

În cazul energiei solare, plătim pentru energia consumată în producție (majoritatea întreprinderilor și-au schimbat cererea de energie doar în regenerabile), un tratament foarte bun al deșeurilor datorită surselor punctuale și restricțiilor de reglementare. Toate acestea nu sunt disponibile pentru cărbune, petrol și gaze din cauza surselor non-punctuale.

 

Trăind în armonie cu natura – segregarea deșeurilor

Pentru o reciclare eficientă, avem nevoie de sortare eficientă – iar acest lucru trebuie să se întâmple mai întâi în propria noastră casă și, în al doilea rând, în instalații de sortare specializate, la care sunt preluate deșeurile colectate din pragurile noastre și din punctele comune (de exemplu, depozitele rezidențiale). Punând o sticlă de plastic în geanta sau coșul potrivit, ajutați să sortați materiale reciclabile, astfel încât materialul să poată fi reciclat. Dacă sortarea nu reușește, multe materiale reciclabile pot ajunge în depozitele de gunoi sau vor fi incinerate, iar resursele valoroase vor fi pierdute din economia noastră. Sortarea gunoiului acasă este primul pas către reciclare.

În Europa, 6 din 16 tone de materiale utilizate pe persoană pe an devin deșeuri. În ciuda îmbunătățirilor sistemului nostru de gestionare a deșeurilor, economia europeană încă pierde o cantitate semnificativă de potențiale „materii prime secundare” care pot fi reciclate din deșeurile noastre. În 2010, producția totală a deșeurilor din UE a atins 2,5 miliarde de tone, din care doar 36% au fost reciclate. Restul a fost ars la groapa de gunoi, deși aproximativ 600 de milioane de tone ar fi putut fi reciclate sau reutilizate.

armonie
fot.pixabay.com

Armonia cu natura – începe cu tine însuți

Desigur, pentru a vă schimba abordarea față de natură, trebuie să începeți cu voi înșivă. Nu este vorba doar de reciclare, alimente sănătoase, surse de energie regenerabilă și protecția animalelor. Este, de asemenea, o schimbare a obiceiurilor, cum ar fi mijloacele de transport de zi cu zi. Poate în loc să conduci o mașină, iei bicicletă sau mergi pe jos? Economisiți apă: spălați în mașina de spălat vase o dată pe zi folosind detergenți ecologici, luați dușuri rapide. Dacă vă puteți permite, cumpărați o mașină hibridă. Scadeți temperatura din casă, ceea ce va contribui cu ușurință la reducerea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă.

 

Costul vieții în armonie cu natura poate fi un motiv, dar și o scuză pentru a nu urma această idee. Trăirea în armonie cu natura va fi cu siguranță bună nu numai pentru noi, ci și pentru copiii și nepoții noștri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here