bucătărie
fot. pixabay.com

Bobul, ca aproape fiecare legumă de leguminoase, are multe proprietăți nutritive. Sezonul acestei plante se încadrează la sfârșitul lunii iunie și iulie, dar sub formă de bob înghețat, îl putem mânca tot timpul anului. Bobul arată ca semințele de fasole verde. Este destul de cunoscut, dar totuși mulți oameni nu știu să-l folosească în bucătărie și nu cunosc proprietățile boabelor. Descoperă proprietățile nutriționale și vindecătoare ale boabelor și vezi, care sunt contraindicațiile pentru a îl consuma.

Se spune că bobul era deja cunoscută între 9-10 mii de ani î.Hr. Se spune că această plantă era cunoscută înainte de fasole. Proprietățile bobului au fost apreciate de vechii egipteni, greci și romani. În România, bobul urma să vină în Evul Mediu, când în timpul foametei era folosit ca înlocuitor al pâinii. Popularitatea boabelor rezultă din faptul că nu este numai gustoasă, ci și sănătoasă. Ca toate leguminoasele, este un tezaur de vitamine și nutrienți. Bobul leagă acizii biliari din intestinul gros, scade colesterolul din sânge și previne malformațiile fetale. Boabele sprijină, de asemenea, tratamentul anemiei.

Bobul – ce fel de planta este?

Bobul este o plantă comestibilă anuală, care crește pe un tufiș de până la 1 m înălțime. Se fructifică sub formă de păstăi, ale căror coji sunt semințe mari, verzi. Sunt comestibile. În prezent, bobul nu mai este în sălbăticie, ci este cultivat doar în culturile obișnuite. Istoria sa atinge cu milioane de ani înapoi.

Proprietăți nutritive ale bobului

Bobul ca leguminoasă este o sursă extrem de valoroasă de proteine ​​vegetale. Conținutul său depășește 20% din greutatea produsului. Cantitatea exactă de proteine ​​dintr-un bob depinde de condițiile solului și de gradul de maturare al plantei. Pe lângă proteine, bobul mai are hidrocarburi, acizi grași nesaturați, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, cupru și mangan. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că absorbția acestor minerale este limitată de conținutul de fibre și fitate din bob. De asemenea, trebuie menționat faptul că bobul este o sursă bună de vitamine B, inclusiv acid folic.

Proprietăți de vindecare ale bobului

anemie
fot. pixabay.com

Bobul se numără printre plantele, care ar trebui incluse în dieta zilnică. După cum sunt indicate proprietățile lui:

  • Îmbunătățirea funcției intestinale;
  • Îmbunătățirea funcționării sistemelor musculare, nervoase și endocrine;
  • Efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular și a sistemului nervos – acest lucru se datorează conținutului ridicat de acid folic în bob; acesta face ca această plantă să fie recomandată femeilor însărcinate și celor, care încearcă să aibă un copil;
  • Ajutor în lupta împotriva anemiei;
  • Reglarea echilibrului hormonal;
  • Îmbunătățirea absorbției fierului;
  • Ajutor în producerea de globule roșii și țesut conjunctiv;
  • Îmbunătățirea ritmului cardiac;
  • Reglarea tensiunii arteriale;
  • Efect pozitiv asupra vederii, pielii, unghiilor și oaselor.

Bob pentru boala Parkinson

În ultima perioadă s-a vorbit mult despre faptul că bobul poate influența tratamentul Parkinson. Acest lucru se datorează faptului că precursorul importantului neurotransmițător de dopamină utilizat în medicina Parkinson a fost estetizat pe bază de bob. Se subliniază că bobul este o sursă naturală a acestei substanțe și poate ajuta în lupta împotriva acestei boli. Consumul de boabe este recomandat, dacă pacienții nu consumă L-dopes sub formă farmaceutice. În caz contrar, cantitatea de dopamină din creier poate fi prea mare. De asemenea, merită remarcat faptul că, datorită conținutului ridicat de dopamină din bob, este recomandat în dieta sportivilor, deoarece crește nivelul de testosteron, hormon de creștere, energie și libido, reducând totodată nivelul de cortizol din sânge.

Bob – contraindicații

Boabele nu sunt o planta, pe care toată lumea ar trebui să o mănânce. Datorită proprietăților mari de balonare și carminative ale consumului de boabe, ar trebui să renunțe la el persoanele cu tendința la balonare severă și femeile însărcinate (în cantități mari). Planta poate intensifica problemele digestive. În plus, contraindicația pentru consumul de bob este guta, consumul dopaminei, alăptarea, diabetul, administrarea de antidepresive și refluxul gastroesofagian.

Cum să gătești bobul?

În România, modul standard de a pregăti o bobul este gătitul său îndelungat. Cu toate acestea, trebuie amintit că din această cauză, vitaminele și mineralele valoroase ies din bob. Este indicat faptul că gătirea îndelungată nu este recomandabilă și necesară. Semințe tinere, pur și simplu gătește-le timp de 3 până la 5 minute. Boabele trebuie fierte timp de câteva minute pentru a obține o duritate bună pentru noi. Sarea trebuie adăugată ultima.

Bobul poate fi consumat singur sau adăugat la salate sau alte feluri de mâncare. Merge bine cu mărar, muștar, chimen și mentă. Pentru a evita disconfortul alimentar după consumul bobului, evită să-l mănânci cu piele, înmoaie semințele cu 2 ore înainte de a găti.

Bob în bucătărie – ce să pregătești din el?

Bobul din bucătărie are multe utilizări. Cel mai adesea, îl mâncăm singur, dar merită să știi că din semințele sale poți pregăti supă. Adăugă-le în salate, de exemplu, cu căpșuni sau feluri principale. Există o mulțime de rețete pentru mâncăruri cu bob, iar prepararea lor nu este dificilă și nici nu consumă mult timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here