urină
fot. pixabay.com

Testarea urinei este un test de rutină recomandat de ginecologi ca parte a îngrijirilor prenatale. Rezultatele acestui test simplu pot spune multe despre starea de sănătate a unei femei însărcinate și, în consecință, despre cursul sarcinii. Un test de urină în timpul sarcinii poate arăta, printre altele, anemie, diabet, inflamație și infecții. Ce ar trebui să știi despre testele de urină de sarcină? Ce înseamnă valorile individuale asupra rezultatelor, cum ar fi leucocitele?

Ar trebui să faci analiza urinei înainte de fiecare vizită prenatală?

Practicile variază foarte mult în funcție de clinica sau de medicul la care mergi, în timp ce testele de urină sunt analize de rutină. Merită să faci teste de urină cel puțin o dată la 3 săptămâni, cu excepția cazului, în care simptomele indică o infecție – ar  trebui să fii mergeți la examinare imediat. Un test de urină în sarcină este un test ușor nedureros. Costul testului urinei în punctele analitice (fără trimitere sau în locuri fără contract cu medicul de familie) este de aproximativ 8 până la 12 lei, deci nu merită să iei în considerare, dacă să faci un astfel de test. La urma urmei, sănătatea unei femei însărcinate și a unui copil în curs de dezvoltare nu are preț.

Zahăr în sânge

Este normal ca, ocazional, un test de urină în sarcină să arate o cantitate mică de zahăr în urină, dar dacă ai niveluri ridicate în timpul mai multor vizite prenatale la rând, sau niveluri foarte mari în timpul unei vizite, poate însemna că ai diabet gestațional. În acest caz, ginecologul poate trimite la efectuarea unei curbe de zahăr pentru a confirma diagnosticul. Oricum, curba de zahăr va fi recomandată în jurul celei de-a 28-a săptămâni de sarcină – aceasta este o practică de rutină.

Proteine în sânge

Excesul de proteine ​​din urină poate fi un semn al unei infecții a tractului urinar (UTI), a unei leziuni renale sau a unei alte tulburări. În săptămânile ulterioare, dacă proteina apare în urină în timpul sarcinii și este însoțită în plus de hipertensiune arterială, poate fi și un semn de preeclampsie.

Cetone în urină
Cetonele sunt produse atunci când organismul începe să descompună grăsimile stocate sau consumate pentru energie. Acest lucru se poate întâmpla atunci când o femeie însărcinată nu primește suficienți carbohidrați.

Dacă o femeie însărcinată suferă de greață și vărsături severe sau a pierdut în greutate în timpul sarcinii, merită verificată urina pentru prezența corpurilor cetonice. Nivelurile ridicate de cetone pot însemna o nevoie de lichide intravenoase și medicamente – pentru a preveni deshidratarea. Prezența cetonelor în combinație cu zahărul în urină poate fi un semn al diabetului.

Cauzele creșterii leucocitelor în urină în timpul sarcinii

Dezvoltarea acestei afecțiuni poate fi precedată de sângerare puternică. În majoritatea cazurilor, nivelul leucocitelor este influențat de procesul inflamator din organism. Definirea boalii se poate realiza numai după efectuarea unor teste speciale de diagnostic.

Majoritatea proceselor patologice apar în prezența procesului inflamator al tractului genitourinar. Cistita sau pielonefrita este adesea o problemă. Două dintre aceste boli sunt precursoare frecvente ale modificărilor unor indicatori și abaterile lor de la normă.

Cistita este o inflamație a vezicii urinare. Poate apărea din cauza unei infecții, care a pătruns în corp. Acest lucru se poate întâmpla din cauza hipotermiei obișnuite sau a prezenței unei infecții la rinichi. Mai devreme sau mai târziu, procesul inflamator de la rinichi merge la vezică. După cum am menționat mai sus, pielonefrita apare din cauza presiunii asupra rinichilor cauzate de către uterul în creștere. Datorită acestui fapt, microorganismele periculoase intră cu ușurință în organ. Dacă cistita este eliminată la timp, nu va exista pericol pentru copil și mamă. Această inflamație este destul de frecventă. Candidoza poate fi, de asemenea, o cauză. Drojdia apare adesea la gravide, în special în perioadele ulterioare.

Există cazuri, în care este imposibil să se determine adevărata cauză a creșterii numărului de leucocite. De obicei, se ia o decizie cu privire la antibioterapie. Mai multe detalii vor fi descrise în capitolul medicamente.

Semnele apariției leucocitelor în urină

urină
fot. pixabay.com

Motivul prezenței leucocitelor în urină poate fi legat de anumite boli și afecțiuni, cum ar fi nefrita, vezica chistică, febra, sângele în urină, arsura și durerea, precum și urina tulbure.

Fiecare boală este caracterizată de un număr crescut de leucocite în sedimentul urinar. În timp, această rată poate deveni foarte mare. Cu acest simptom, poți observa o schimbare a culorii urinei. Când este plasat într-un recipient transparent, sedimentele libere vor fi vizibile pe partea de jos. Creșterea celulelor sanguine se numește leucociturie. Această afecțiune indică procese inflamatorii la nivelul rinichilor și organelor genitale.

Cel mai mare număr de leucocite poate fi observat la pielonefrita. Mai rar – în glomerulonefrită. Această boală se caracterizează printr-un curs infecțio-alergic.

Complicații legate de apariția leucocitelor în timpul sarcinii

Fără îndoială, un număr crescut de leucocite poate provoca dezvoltarea complicațiilor grave. Totul depinde de ce duce la ele. Deci, dacă problema este cauzată de cistită, aceasta trebuie eliminată imediat, printre altele, deoarece o femeie prezintă disconfort asociat cu urinarea constantă. Când situația scapă de sub control, se poate dezvolta cistită gangrenă. Se caracterizează prin prezența durerii acute și oprirea completă a urinării. În acest caz, poate apărea ruperea vezicii urinare și a peritonitei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here