boală
fot. pixabay.com

Hiperplazia endometrială este o afecțiune, în care există o proliferare excesivă de celule, care alcătuiesc mucoasa pântecelui (celule endometriale). Endometrul (mucoasa uterinului) este extrem de gros și provoacă, de obicei, sângerare anormală.

Hipertrofia endometrului este o afecțiune patologică, în care grosimea stratului interior crește, dar există și modificări în structura acestuia.
Cel mai frecvent simptom asociat cu hiperplazia endometrială este sângerarea vaginală neobișnuită. Poate apărea între menstruație sau după menopauză. Desigur, astfel de simptome pot avea și alte cauze, cum ar fi fibroamele sau infecția bacteriană.

Ce este hiperplazia endometrială?

Hiperplazia endometrială apare atunci când endometrul, mucoasa uterinului, devine prea gros. Nu este cancer, dar în unele cazuri poate duce la cancer uterin.

Cum se schimbă endometrul în timpul ciclului menstrual?


Endometrul
se schimbă în timpul ciclului menstrual ca răspuns la hormoni. În prima parte a ciclului, estrogenul este produs de ovare. Estrogenul face ca mucoasa să crească și să se îngroașe pentru a pregăti uterul pentru sarcină. La mijlocul ciclului, oul este eliberat dintr-unul din ovare (ovulație). După ovulație, nivelul unui alt hormon numit progesteron începe să crească. Progesteronul pregătește endometrul pentru a primi și hrăni un ou fecundat. Dacă sarcina nu are loc, scade nivelul de estrogen și progesteron. O scădere a progesteronului provoacă menstruația, după care începe un nou ciclu menstrual.

Ce provoacă hiperplazia endometrială?

Hiperplazia endometrială este cauzată, cel mai adesea, de excesul de estrogen. Dacă ovulația nu apare, nu se produce progesteron. Endometrul poate crește în continuare ca răspuns la estrogen. Această afecțiune, numită hiperplazie, poate duce la cancer la unele femei.

Când apare hiperplazia endometriului?

hipertrofie
fot. pixabay.com

Hiperplazia endometrială apare, de obicei, după menopauză, când ovulația se oprește și progesteronul nu mai este produs. Poate să apară și în perioadele de perimenopauză, când ovulația poate să nu apară în mod regulat.

Alte motive pentru nivelurile prea mari de estrogen și nivelurile prea mici de progesteron sunt:

  • utilizarea medicamentelor, care acționează ca estrogenic;
  • utilizarea pe termen lung a unor doze mari de estrogen după menopauză (la femeile, care nu au suferit histerectomie);
  • menstruație neregulată, în special asociată cu sindromul ovarului polichistic sau cu infertilitatea;

Care factori de risc sunt asociați cu hiperplazia endometrială?

Hiperplazia endometrială este mai probabilă la femeile cu următorii factori de risc:

  • vârsta de peste 35 de ani;
  • pasa alba;
  • nu a fost niciodată însărcinată;
  • vârsta mai înaintată în timpul menopauzei;
  • vârsta fragedă când a început menstruația;
  • istoric personal al unor afecțiuni, cum ar fi diabetul, sindromul ovarului polichistic, boala vezicii biliare sau boala tiroidiană;
  • obezitate;
  • fumatul;
  • istoric familial de cancer ovarian, de colon sau uterin.

Ce tipuri de hiperplazii endometriale există?

Hiperplazia endometrială este clasificată ca simplă sau complexă. De asemenea, se clasifică în funcție de prezența sau absența anumitor celule. Dacă există schimbări anormale, se numesc atipice. Termenii sunt combinați pentru a descrie tipul exact de hiperplazie:

  • Hiperplazie simplă
  • Hiperplazie complexă
  • Hiperplazie atipică simplă
  • Hiperplazie atipică complex

Care sunt simptomele hiperplaziei endometriale?

Cel mai frecvent simptom al hiperplaziei este sângerarea uterină anormală. Dacă ai oricare dintre următoarele simptome, trebuie să te adresezi imediat unui medic:

  • Sângerarea în perioada menstruală este mai severă sau durează mai mult decât de obicei.
  • Cicluri menstruale, care sunt mai mici de 21 de zile (din prima zi a perioadei menstruale până în prima zi a următoarei menstruații).
  • Orice sângerare după menopauză.

Cum se diagnostichează hiperplazia endometrială?

Există multe cauze ale sângerării uterine neobișnuite. Dacă ai sângerare anormală și ai 35 de ani sau mai mult sau dacă ai mai puțin de 35 de ani și dacă sângerarea anormală nu a fost susținută de medicamente, medicul tău poate efectua teste diagnostice pentru hiperplazia endometrială și cancer.

Pentru a măsura grosimea endometrului, ginecologul poate efectua o ecografie vaginală.

În timpul acestui test, un dispozitiv special este introdus în vagin. Undele sonore din dispozitiv sunt transformate în imagini ale organelor pelvine. Dacă endometrul este gros, poate însemna că există hiperplazie endometrială.

Singura modalitate de a spune dacă cancerul se dezvoltă este să se ia un eșantion mic de țesut din endometru și să îl examinezi la microscop. Acest lucru se poate face prin biopsie, dilatare și chiuretaj al endometrului sau histeroscopie.

Ce terapii sunt disponibile în cazul hiperplaziei endometriale?

În multe cazuri, hiperplazia endometrială poate fi tratată cu progestogen. Progestogenul este administrat oral, sub formă de injecție, într-un dispozitiv intrauterin sau sub formă de cremă vaginală. Doza și durata de utilizare depind de vârsta și tipul de hiperplazie. Tratamentul cu progestogen poate provoca sângerare vaginală, cum ar fi perioada menstruală.

Dacă ai hipertrofie atipică, în special hipertrofie atipică complexă, riscul de cancer crește. Histerectomia este, de obicei, cea mai bună opțiune de tratament dacă nu dorești să ai mai mulți copii.

Ce pot face, pentru a preveni hiperplazia endometrială?
Pentru a reduce riscul de hiperplazie endometrială, poți face următorii pași:

  • Dacă iei estrogen după menopauză, trebuie să iei și progesteron.
  • Dacă menstruația ta este neregulată, se recomandă pastile contraceptive (contraceptive orale). Conțin estrogen împreună cu progestogen. Poți lua progestogeni și sub alte forme.
  • Dacă ai exces de greutate, ajutorul pentru pierderea în greutate te poate ajuta. Riscul de cancer endometrial crește odată cu gradul de obezitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here