rect
fot. pixabay.com

Cancerul colorectal este unul dintre cancerele mortale. Datele medicale indică faptul că în România, șansele supraviețuirii nu depășesc 28%, media europeană este puțin mai mare (50%). Între timp, există tot mai multe cazuri de cancer colorectal. În fiecare an, peste 400.000 de cazuri de boală sunt diagnosticate în Europa. Mai mult, diagnosticul este stabilit, de obicei, foarte târziu, ceea ce împiedică începerea unui tratament efectiv și chiar să prelungirea vieții pacientului. Vezi, care sunt simptomele cancerului colorectal.

Cancerul colorectal este al doilea, cel mai frecvent cancer malign diagnosticat. Tratamentul său este extrem de dificil și doar diagnosticul precoce al cancerului oferă o șansă de recuperare. Cancerul colorectal este localizat în fiecare parte a intestinului, dar este cel mai adesea detectat în colon sau rect. Celulele canceroase cresc în interiorul intestinului și creează o formațiune polipoidă. De asemenea, pot crește afară spre țesuturile din jur. Cancerul colorectal dă cel mai adesea metastaze la ficat, plămâni, ovare, glande suprarenale, creier și oase.

Cauze ale cancerului colorectal

Există mai multe cauze ale cancerului colorectal. Este indicat, că acesta apare adesea, ca o complicație după colita ulceroasă de termen lung. Cancerul colorectal poate fi, de asemenea, rezultatul unor polipi în creștere locală, adică adenoame benigne, care apar pe peretele intestinal sub formă de proeminențe sau noduli mici. După aproximativ 10 ani, aceste adenoame se transformă în cancer. Factorii de risc pentru cancerul colorectal includ o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, cu o cantitate mică de legume și o cantitate mare de grăsimi și carne roșie.

De asemenea, merită să ne amintim că riscul de a dezvolta cancer colorectal crește odată cu vârsta – majoritatea cazurilor sunt diagnosticate după vârsta de 50 de ani. Cel mai adesea, cancerul apare după vârsta de 60 de ani. Există, de asemenea, un risc ridicat de boală în familie când au apărut cancere de colon sau rectale, sindrom de polipoză și boală inflamatorie cronică intestinală în familie.

Simptomele cancerului colorectal

Cancerul colorectal nu dă simptome de cele mai multe ori. Acestea apar numai atunci când boala a ajuns într-un stadiu avansat. Afecțiunile, care pot fi observate în cancerul colorectal sunt: ​​sângerare rectală, sânge în scaune, schimbare bruscă și nejustificată a obiceiurilor intestinale, constipație cauzată de stenoza intestinală, modificarea formei scaunului, anemie, slăbiciune, pierdere în greutate nejustificată, oboseală și slăbiciune, febră, dureri abdominale inferioare, vărsături, greață, dificultăți de înghițire.

Cum să diagnostichezi cancerul colorectal?

Cancerul colorectal este diagnosticat pe baza mai multor teste. Acestea includ:

  • Test de sânge ocult – acesta este un simplu test de diagnostic, pe care îl poți face singur acasă; testul este cumpărat de la o farmacie, iar rezultatul său pozitiv ar trebui să solicite consultarea unui medic cât mai curând posibil; în unele cazuri, prezența sângelui în fecale poate fi observată cu ochiul liber;
  • Examenul rectal – acesta este unul dintre testele de bază pentru cancerul colorectal; în timpul acesteia, medicul testează starea pereților intestinali; testul detectează surse de sângerare și tumori canceroase; după vârsta de 45 de ani, examinarea trebuie efectuată profilactic la fiecare vizită medicală;
  • Colonoscopia – implică endoscopia întregii lungimi a colonului; în timpul acestuia, poți lua, de asemenea, o probă de țesut pentru examinare sau eliminarea adenomului vizibil; după vârsta de 50 de ani, colonoscopia poate fi efectuată fără trimitere;
  • Infuzie rectală – acest studiu implică realizarea unei serii de fotografii ale intestinului gros după administrarea unui contrast lichid și aer; acest test permite vizualizarea întregului colon.

Pe lângă testele menționate mai sus, care diagnostică cancerul colorectal, poți efectua, de asemenea, anoscopie și rectoscopie, care confirmă prezența celulelor canceroase în intestinul gros.

recidive
fot. pixabay.com

Cancerul intestinului gros – care sunt prognosticele?

Cel mai important factor de prognostic în cancerul colorectal este severitatea bolii în momentul tratamentului. Datele medicale indică faptul că, atunci când cancerul este în prima etapă, prognosticul pentru prelungirea vieții de 5 ani este de 70 până la 90%. Când tratamentul începe cu cea mai avansată formă a bolii, șansele de a supraviețui mai mult de 5 ani scad până la maximum 17%.

Cu toate acestea, trebuie menționat că tratamentul cancerului colorectal nu este ușor. Recidivele provoacă cea mai mare dificultate, în special, în cazurile de cancer în stadiul II și III. Îndepărtarea chirurgicală a celulelor canceroase este cea mai frecvent utilizată în tratament – această procedură este utilizată dacă nu există încă metastază. În timpul laparoscopiei, o secțiune a intestinului și a ganglionilor limfatici adiacenți sunt îndepărtate. În unele cazuri, este necesară și o colostomie, adică un anus artificial, care poate fi stabilit temporar sau permanent.

Chimioterapia pentru uciderea celulelor canceroase este, de asemenea, indicată ca o metodă de tratare a cancerului colorectal. Această metodă este utilizată pentru a reduce profilactic dimensiunea tumorii după operație și când apar metastaze la alte organe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here