Virusul, care cauzează hepatita C, a fost diagnosticat în urmă cu doar un sfert de secol. Fiecare a patra persoană de pe Pământ este raportată a fi purtătorul său. Infectarea apare ca urmare a contactului cu sângele pacientului. În aproape 80%, boala se transformă într-o formă cronică. Vezi, care sunt simptomele hepatitei C și cum să tratezi această afecțiune.
Hepatita C este o boală infecțioasă, care este cauzată de VHC. În România, infectarea, cel mai adesea, este cauzată de virusul genului 1 subtipul b și merită să știi, că acesta este cel mai dificil virus de tratat. Când acest virus intră în organism, se înmulțește și provoacă boala. Primele semne de hepatită C apar de la 20 până la 150 de zile de la intrarea virusului în organism.
Hepatita de tip C – cum te poți infecta?
Infecția cu VHC apare ca urmare a contactului cu sângele unei persoane infectate. Principalele căi de infecție sunt procedurile medicale, de exemplu, transfuziile de sânge, operațiile, procedurile dentare sau dermatologice. O infecție cu hepatita de tip C poate apărea și ca urmare a obținerii de tatuaje sau a injectării de medicamente. Sursa de infecție pot fi mănușile medicale, ace reutilizabile, tăieturile altcuiva sau lame de ras. Este demn de remarcat faptul că hepatita C nu este o boală cu transmitere sexuală, cu toate acestea, există un risc mic de infecție, dacă apare deteriorarea epidermei sau a membranei mucoase a organelor reproducătoare.
Trebuie amintit faptul că a fi zilnic cu o persoană cu hepatită C nu prezintă un risc pentru sănătate. Virusul nu se răspândește prin strănut, tuse, atingerea mâinilor, săruturi, folosind aceeași toaletă sau cadă, mâncând mâncare pregătită de persoana infectată, înotatul în aceeași piscină sau jucatul cu copiii. Cu toate acestea, măsurile de siguranță recomandă, ca o persoană bolnavă să dezinfecteze și să protejeze toate tăierile și abraziunile.
Hepatită de tip C – grupul de risc
Epidemiologii indică faptul că hepatita C este cel mai des detectată la persoanele, care au fost transfuzate înainte de 1992, care au fost spitalizate de multe ori și au fost supuse unei intervenții chirurgicale, li s-a administrat dializă și au fost examinate endoscopic. În grupul de risc sunt și cadrele medicale, pompierii și polițiștii.
Hepatita de tip C – simptome
Hepatita C nu cauzează simptome specifice la majoritatea oamenilor. La început, boala dă un simptom similar bolii serice, adică există dureri și umflături ale mușchilor și articulațiilor, slăbiciune generală, febră, diaree, dureri abdominale, ganglioni umflați. În cazul în care hepatita C intră într-o fază acută, există simptome precum anxietate, lipsa poftei de mâncare, probleme de concentrare, greață, scădere în greutate, pierdere de dispoziție, depresie. La hepatita acută C severă, se poate dezvolta icter, care se manifestă prin îngălbenirea pielii și a proteinelor oculare, precum și mâncărime persistentă a pielii.
Hepatita C cronică
În 80% din cazuri, hepatita C intră într-o formă cronică. Este periculoasă pentru sănătate, deoarece, dacă este lăsată netratată, duce la ciroză în aproximativ 20 de ani și crește riscul de cancer la ficat. Simptomele cirozei sunt ascita, icterul, oboseala cronică, slăbiciunea, pierderea apetitului, pierderea în greutate, mâncărimea pielii, hemoragia subcutanată, ruptura vasculară, sângerarea nasului și gingiilor, hipertensiunea arterială, varicele esofagiene și afectarea ficatului.
Cum să diagnostichezi hepatita de tip C?
Testele hepatice sunt testul de bază pentru diagnosticul de hepatită C. Sunt obținute dintr-o probă de sânge prelevată dintr-o venă a cotului. Un test pozitiv al funcției hepatice poate indica inflamație în ficat și este baza pentru analize suplimentare, cum ar fi testele de sânge pentru anticorpi anti-VHC.
Tratamentul hepatitei C
Prima informație de bază este că hepatita C poate fi vindecată. Tratamentul se bazează pe farmacologie. Scopul său este de a inhiba înmulțirea virusului și îndepărtarea completă a acestuia din organism Pentru a alege cea mai bună metodă de tratament, testele sunt efectuate pentru a determina genotipul și subtipul virusului VHC și tarifele acestuia. Medicamentele pentru hepatita C sunt: sofosbuvir, ledipasvir, simeprevir, ribavirin, elbasvir, grazoprevir, daclatasvir, paritaprevir, ombitasvir, ritonavir. Sunt utilizate cel mai adesea în combinații, iar alegerea medicamentelor depinde de ce condiții însoțesc hepatita C.
Tratamentul hepatitei C presupune nu numai luarea de medicamente, ci și dieta. Este recomandat să mănânci lucruri, care nu vor împovăra ficatul. Mesele trebuie consumate frecvent și în cantități mici. Asigură-te că sunt ușor digerabile și nu conțin cantități mari de grăsimi, carbohidrați, săruri, conservanți și coloranți. De asemenea, este strict interzis consumul de alcool în timpul tratamentului, iar fumatul este, de asemenea, nu este recomandat.