Infecția tractului urinar este o boală, care apare în orice parte a tractului urinar – rinichii, ureterele, vezica urinară și uretra. Majoritatea infecțiilor implică tractul urinar inferior – vezica urinară și uretra.
Femeile sunt mai susceptibile să dezvolte infecții ale tractului urinar decât bărbații. O infecție limitată la vezică poate fi dureroasă și enervantă. Cum să previi infecțiile tractului urinar?
Prevenirea infecțiilor tractului urinar – care sunt simptomele infecției?
Când medicul tău constată că ai o infecție a tractului urinar, tratamentul cel mai des utilizat este un antibiotic. Pentru a evita acest lucru, urmează o regulă simplă: prevenirea este mai bună decât vindecarea. Iată o listă a simptomelor infecției tractului urinar:
- nevoie puternică și persistentă de a urina;
- senzație de arsură la trecerea urinei;
- trecerea frecventă a unor cantități mici de urină;
- urină, în care observăm roșu, roz deschis sau cola – semn de sânge în urină;
- urină cu miros puternic;
- durere pelvină la femei – în special în mijlocul pelvisului și în jurul osului pubian.
Tipuri de infecții urinare
Partea atinsă a căilor urinare | Simptome |
Rinichi (pielonefrită acută) | · durere de spate
· frisoane · temperatură ridicată · greață · vomă |
Vezică (cistită) | · presiune pe pelvis
· disconfort abdominal · urinare frecventă dureroasă · sânge în urină |
Uretra (uretrita) | · senzație de arsură la urinare |
Cauzele infecțiilor urinare
Infecțiile tractului urinar apar, de obicei, atunci când bacteriile intră în tractul urinar prin uretră și încep să se multiplice în vezică. Deși sistemul urinar este proiectat să țină astfel de invadatori microscopici departe, această apărare nu reușește uneori. Când se întâmplă acest lucru, bacteriile se pot angaja și se pot transforma într-o infecție a tractului urinar complet suflat.
Cele mai frecvente infecții apar mai ales la femei și se referă la vezică și uretră.
- Infecția vezicii urinare (cistită). Acest tip de infecție este, de obicei, cauzată de Escherichia coli (E. coli), un tip de bacterii întâlnite frecvent în tractul gastro-intestinal. Cu toate acestea, uneori, alte bacterii sunt responsabile pentru aceasta.
Toate femeile sunt expuse riscului de cistită din cauza anatomiei lor – în special, la distanța scurtă de la uretră la anus și de la uretră la vezică.
- Infecția uretrală (uretrita). Acest tip de infecție poate apărea atunci când bacteriile se răspândesc din anus în uretră. În plus, deoarece uretra este aproape de vagin, infecțiile cu transmitere sexuală, cum ar fi herpesul, gonoreea, clamidia și micoplasmoza pot provoca uretrita.
Factori de risc
Infecțiile tractului urinar sunt mai frecvente la femei decât la bărbați. Factorii de risc specific femeilor pentru infecțiile tractului urinar includ:
- Anatomia femeii. O femeie are o uretră mai scurtă decât un bărbat, ceea ce reduce distanța, pe care bacteriile trebuie să o parcurgă pentru a ajunge la vezică.
- Activitate sexuală. Femeile active sexual au, de obicei, mai multe infecții ale tractului urinar decât femeile, care nu sunt active sexual. A avea un partener sexual nou crește, de asemenea, riscul.
- După menopauză, o scădere a estrogenului în circulație determină modificări ale tractului urinar, care cresc sensibilitatea la infecție.
Alți factori de risc pentru dezvoltarea unei infecții a tractului urinar sunt:
- Anomalii ale tractului urinar. Copii născuți cu afecțiuni ale tractului urinar: aceste afecțiuni nu permit urinei să părăsească organismul în mod normal și nu determină retragerea urinei în uretră.
- Blocări în tractul urinar. Pietrele la rinichi sau o prostată mărită pot reține urina în vezică.
- Sistemul imunitar suprimat. Diabetul și alte boli, care afectează sistemul imunitar – apărarea organismului împotriva germenilor.
- Aplicarea cateterului. Oamenii, care nu pot urina singuri și folosesc un tub (cateter) pentru a urina. Aceasta poate include persoane spitalizate, persoane cu probleme neurologice, care îngreunează controlul capacității lor de urinare și persoanelor paralizate.
- Chirurgia urinară sau o analiză a tractului urinar, care implică utilizarea instrumentelor medicale poate crește riscul de a dezvolta o infecție a tractului urinar.
Complicații
Când sunt tratate rapid și corect, infecțiile tractului urinar inferior duc rar la complicații, în timp ce infecția tractului urinar netratat poate avea consecințe grave.
Complicațiile pot include:
- Infecții recurente, în special la femeile, care se confruntă cu două sau mai multe infecții pe o perioadă de șase luni sau patru sau mai multe în cursul anului.
- Afectarea renală permanentă din cauza infecției renale acute sau cronice (pielonefrită) din cauza infecției tractului urinar netratate.
- Stenoza uretrală la bărbații cu uretrită recurentă, văzută anterior la uretrită.
Prevenirea infecțiilor urinare
Poți face următorii pași pentru a reduce riscul de infecții ale tractului urinar:
- Bea multe lichide, în special apă. Apa potabilă ajută la diluarea urinei și asigură o urinare mai frecventă – permițând eliminarea bacteriilor din tractul urinar înainte de începerea infecției.
- Bea suc de afine.
- Șterge-te din față în spate. A face acest lucru după trecerea urinei și după defecare ajută la prevenirea răspândirii bacteriilor din zona anusului la vagin și uretră.
- Golește vezica la scurt timp după actul sexual. De asemenea, bea un pahar cu apă plină pentru a elimina bacteriile.
- Evită produsele cu potențial iritant pentru femei. Utilizarea deodorantelor aerosoli sau a altor produse în zona genitală feminină poate irita uretra.