durere
fot. pixabay.com

Durerea de stomac este o boală foarte neplăcută și frustrantă. Această disfuncție ne paralizează în activitățile noastre zilnice și de multe ori ne împiedică să urmăm un plan de rutină de zi. Te-ai întrebat vreodată ce anume cauzează dureri abdominale? Este întotdeauna vina dietei sau a stresului?

Afecțiuni ce provoacă durerea de stomac – care sunt cauzele?

Stomacul este un organ, care se face simțit nu numai atunci când nu avem grijă de mese sănătoase și sistematice, ci și atunci când ne plângem de munca stresantă. Desigur, există o serie întreagă de alte afecțiuni, care duc la dureri de stomac, precum gastrită, ulcer gastric, pancreatită, intoxicații alimentare.

Indiferent dacă ai dureri de stomac ușoare, dureri severe de stomac sau crampe, există multe motive pentru acestea. Pot fi și: indigestie, constipație, virus gastric sau în cazul femeilor – crampe menstruale lunare deranjante.

Durerea abdominală cronică poate fi provocată și de boli digestive. Cele mai frecvente sunt:

  • boala de reflux gastroesofagian;
  • sindrom de colon iritabil sau colon spastic (o tulburare, care provoacă dureri de stomac, crampe și modificări ale mișcărilor intestinale);
  • boala Crohn (boală inflamatorie a intestinului);
  • intoleranță la lactoză (incapacitatea de a digera lactoza, zahărul găsit în lapte și produse lactate).

Cauzele durerii abdominale acute includ:

  • ruperea organelor (cum ar fi ruptura apendicelui sau apendicita);
  • pietrele vezicii biliare (cunoscute sub numele de calculi biliari);
  • pietre la rinichi;
  • infecții renale.

Tipuri de dureri abdominale – ce pot indica?

Durerea abdominală sau durerile de stomac nu sunt întotdeauna aceleași și tipul lor poate indica o boală dată. Putem suferi de crampe, înțepături, arsuri, flatulență sau arsuri la stomac. Uneori, simptomele dispar spontan, de exemplu, indigestia cauzată de alimentele grase, de obicei, dispare după câteva ore, iar crampele și înțepăturile, care însoțesc femeile în timpul menstruației trec în uitare după aproximativ 5 zile (pentru a reveni uneori în zilele fertile, dar, de obicei, cu putere redusă).

Un alt tip neplăcut de dureri de stomac este senzația de arsură în spatele sternului și în esofag, care indică cel mai adesea arsuri la stomac. Cine a suferit vreodată de „foc esofagian” știe că doar visăm să se termine. Pentru a evita arsurile la stomac, redu și preferabil exclude din meniu alimentele grase și prăjite (carne procesată), mâncarea rapidă și orice fel de mâncare de gunoi. O dietă sănătoasă bazată pe pește și carne slabă gătită la abur sau prăjită va elimina cu succes problema arsurilor la stomac recurente.

Tipurile de durere abdominală

bacterii
fot. pixabay.com

 

  • Durerea locală este limitată la o zonă a abdomenului. Acest tip de durere este adesea cauzat de probleme în organ. Cea mai frecventă cauză a durerii localizate într-un loc sunt ulcerațiile stomacale (răni deschise pe peretele interior al stomacului).
  • Crampe asemănătoare durerii pot fi asociate cu diaree, constipație sau balonare. La femei, poate fi asociat cu menstruația, avortul sau complicațiile la nivelul organelor reproducătoare feminine. Această durere vine și pleacă și poate dispărea singură, fără tratament.
  • Durerea în stomac este un simptom al afecțiunilor mai severe, cum ar fi calculii biliari sau pietre la rinichi. Această durere apare brusc și poate părea un spasm muscular sever.

Durere de stomac – inflamația mucoasei, pancreasului sau ulcere?

Mucoasa este stratul interior al peretelui stomacului. Vorbim de gastrită ca urmare a pagubelor provocate de inflamația mucoasei.

Gastrita poate provoca:

  • agenți infecțioși – în România, infecția cu Helicobacter pylori este responsabilă pentru peste 90% cazuri de gastrită;
  • factori autoimuni (organismul produce anticorpi îndreptați împotriva propriului țesut);
  • factori toxici (bilă, alcool, unele medicamente, în special medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, inclusiv acid acetilsalicilic).

La gastrită, poți simți greață și lipsa poftei de mâncare. Mecanismul inflamației este următorul: consumând alimente grele, forțăm stomacul să intensifice producția de acid clorhidric, care, la rândul său, irită mucoasa gastrică.

Inflamarea pancreasului se dezvoltă atunci când există un dezechilibru al mecanismelor, care inhibă sau stabilizează activitatea enzimelor din celulele foliculare pancreatice, ceea ce duce la activarea enzimelor deja în cadrul acestui organ. Cu această boală, simțim, de obicei, dureri de stomac care radiază spre spate, care străpunge și simptomele neplăcute pot persista ore în șir, să treacă spre coloana vertebrală sau să ia o bandă.

Ulcerul gastric se manifestă prin durerea frecventă a acestui organ. Alte simptome includ: hiperaciditate, greață, flatulență, arsură. Ce este exact un ulcer stomacal? Ulcerul peptic este un defect al mucoasei limitat, însoțit de infiltrare inflamatorie și necroză. Cel mai adesea, ulcerele peptice apar în bulbul duodenal și în stomac, mai rar în esofagul inferior și bucla duodenală. Cea mai frecventă cauză a ulcerelor gastrice și duodenale este infecția cu bacteria Helicobacter pylori, care datorită proprietăților sale speciale este capabilă să supraviețuiască în condițiile acide ale lumenului gastric. Helicobacter pylori este responsabilă pentru 75-90% din ulcerul duodenal și aproximativ 70% din ulcerul stomacal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here