vitamina B12
fot. pixabay.com

Durerea de spate este asociată cu o problemă, care afectează vârstnicii sau persoanele, care muncesc fizic. Nimic nu putea fi mai greșit. În prezent, bolile coloanei vertebrale, care provoacă durere afectează un număr tot mai mare de persoane, indiferent de vârstă și tipul de muncă efectuată. De obicei, începem să avem grijă de coloana vertebrală atunci când începe să provoace durere și disconfort. Cum să previi durerile de spate? Care sunt exercițiile eficiente pentru coloana vertebrală?

Durerea coloanei vertebrale – ești în grupul de risc

Anatomia coloanei vertebrale este o combinație neobișnuită de oase puternice, ligamente elastice și tendoane, mușchi mari și nervi foarte sensibili. A fost conceput pentru a fi incredibil de puternic, protejând rădăcinile nervoase foarte sensibile și, în același timp, foarte flexibil, asigurând mobilitatea pe mai multe niveluri diferite.
Cauzele durerilor de spate
sunt aproape la fel de multe ca termenii folosiți pentru a descrie simptomele. Durerea de spate este principalul motiv, pentru care oamenii solicită ajutor medical. Având în vedere că aproape 80% din populația adultă se va confrunta cu o formă de durere de spate, se poate spune că durerea de spate este o epidemie comună. Durerea de spate nu recunoaște barierele de vârstă, economice sau etnice.

Anatomia coloanei vertebrale – unde mă doare de fapt?

Coloana vertebrală umană este formată din 26 de oase și are 33 până la 34 de vertebre. Este împărțită în cinci episoade: cervical, toracic, lombar, sacral și caudal (nodular). Coloana vertebrală a unui adult reprezintă aproximativ 40-45% din lungimea corpului său.

  1. Coloana cervicale (gât)

Gâtul sprijină greutatea capului și protejează nervii, care aleargă de la creier la restul corpului. Această parte a coloanei vertebrale are șapte vertebre, care devin mai mici pe măsură ce se apropie de baza craniului.

Majoritatea durerilor de gât sunt cauzate de mușchi, ligamente, tendoane sau entorse și, de obicei, sunt tratate la timp și proceduri nechirurgicale, cum ar fi gheață și/sau căldura, medicamente, terapie fizică și multe altele.

  1. Coloana vertebrală toracică (partea superioară a spatelui)

Cele 12 vertebre din partea superioară a spatelui formează coloana vertebrală toracică. Atacul toracic puternic la toate nivelurile coloanei toracice oferă stabilitate și sprijin structural pentru partea superioară a spatelui și permite foarte puțină mișcare. Coloana toracică este proiectată pentru a proteja organele importante, de exemplu inima și plămânii.

Partea superioară a spatelui nu este proiectată pentru mișcare, astfel încât nu există prea multă uzură sau vătămare în această regiune a coloanei vertebrale. Cu toate acestea, iritarea mușchilor mari ai spatelui și ale umerilor sau disfuncția articulară a spatelui superior poate provoca dureri de spate pronunțate. Deși sunt mai puțin frecvente, sunt posibile și alte probleme, cum ar fi hernia de discuri intervertebrale.

  1. Coloana vertebrală lombară

Coloana vertebrală inferioară are mult mai multă mișcare decât coloana toracică și poartă greutatea torsului, ceea ce o face mai susceptibilă la răni.

Mișcarea coloanei lombare se împarte în cinci segmente de mișcare.

  • Cea mai mare parte a mișcării în coloana vertebrală lombară are loc la L3-L4 și L4-L5, astfel încât aceste segmente sunt cel mai probabil să se rupă, ca urmare a uzurii – cum ar fi osteoartrita sau boala degenerativă a discului.
  • Cele două discuri cele mai joase (L4-L5 și L5-S1) primesc cele mai multe tulpini și sunt cel mai probabil hernii. Acest lucru poate provoca dureri de spate mai mici și, posibil, amorțeală, care radiază prin picior (sciatica).

Marea majoritate a episoadelor de dureri ale spatelui inferior sunt cauzate de tensiunea musculară. În timp ce tensiunea musculară nu sună ca o vătămare gravă, aceasta poate duce la probleme ale spatelui inferior, care pot provoca dureri severe. Vestea bună este că țesuturile moi au un aport bun de sânge, care oferă substanțe nutritive zonei deteriorate, facilitează procesul de vindecare și oferă adesea ameliorarea eficientă a durerilor de spate.

  1. Segmentul tumoral al coloanei vertebrale

Sub regiunea lombară se află un os numit sacru, care reprezintă partea posterioară a pelvisului. Acest os are o formă triunghiulară, care se potrivește între cele două jumătăți ale pelvisului, conectând coloana vertebrală la corpul inferior.

Sacrul este conectat la o parte a pelvisului (osul iliac) prin intermediul articulațiilor sacroiliace. Durerea în sacru este adesea numită disfuncție sacroiliacă și este mai frecventă la femei decât la bărbați.

Coccisul este situat în zona sacrală, chiar în partea de jos a coloanei vertebrale.

tumoare
fot.pixabay.com

Exerciții eficiente pentru spate

Exercițiile pentru coloana vertebrală sunt utilizate, în principal, pentru întărirea mușchilor spatelui și prevenirea durerii în această zonă. Poți face, de exemplu, întinderea, mobilizarea și întărirea gimnasticii.

Pentru a efectua exerciții corecte pentru o coloană vertebrală sănătoasă, trebuie să contactezi un specialist – de preferință fizioterapeut. Cel puțin o întâlnire este suficientă pentru a putea obține cunoștințe despre îngrijirea coloanei vertebrale. Amintește-ți că exercițiile slab efectuate de spate pot face mai mult rău decât bine.

Tipul de exerciții ale coloanei vertebrale pe care le vom efectua depind, de exemplu, pe ce segment al coloanei vertebrale vrem să ne concentrăm. Exerciții eficiente pentru coloana vertebrală includ, printre altele:

  • Întinderea flexorilor genunchiului (mușchii luciului sciatic);
  • Întinderea mușchilor, care flexează șoldurile;
  • Consolidarea feselor;
  • Relaxarea mușchilor pere;
  • Exerciții musculare profunde;
  • Exercițiile mușchilor abdominali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here