Rolul plantelor în durerea de gât

0
935

Tusea este o problemă obişnuită cu care se confruntă adesea toată lumea.

Tusea este un mecanism reflex natural de apărare expulsiv al corpului, pentru eliminarea excesului de secreţii mucoase sau a substanţelor iritante inhalate, sau a toxinelor, a substanţelor străine din căile respiratorii. Tusea protejează sistemul respirator prin degajarea sau curăţarea căilor respiratorii, voluntară sau involuntară.

Inhibitorii de tuse, numiţi antitusivi, ar trebui folosiţi numai pentru tuse uscată. De exemplu, extractul de lemn dulce (Glycyrrhiza glabra Linn.) este considerat, de obicei, ca pur şi simplu un demulcent cu o aromă plăcută, dar s-a dovedit că biocompuşii săi au un efect antitusiv central similar cu codeina.

Lemnul dulce este, de asemenea, considerat a fi un expectorant sedativ. Substanţele demulcente, în general, conţin componente mucilaginoase care sunt utilizate pentru efectul lor calmant asupra iritaţiilor membranei mucoase a gâtului. În acest scop, pe lângă zahărul utilizat în general în siropuri şi tablete, pe lângă alte produse demulcente utilizate în mod obişnuit se numără şi lemnul dulce, util şi pentru motivul că îndulceşte preparatele medicinale.

Uleiul de mentă şi componentul său principal, mentolul, acţionează ca un anestezic local pentru ameliorarea iritaţiei precum şi uşor antiseptic şi, prin urmare, sunt utile în pastilele pentru gât. Pe lângă uleiul de mentă, printre expectoranţii stimulenţi utilizaţi în mod obişnuit se numără şi uleiurile esenţiale de eucalipt şi cimbru.

Uleiul de eucalipt, cu componentul său eucaliptolul, sunt ingrediente comune aromatizante antiseptice utilizate în pastilele de gât pentru tuse. Eucaliptul administrat intern reduce secrețiile respiratorii inflamatorii prin acţiunea sa antiseptică şi facilitează expulzarea sputei.

Aceste plante se găsesc în compoziția comprimatelor Plantusin pentru gât, un preparat ce calmează rapid durerile de gât. Uleiurile esențiale din compoziția comprimatelor de supt reduc durerile și iritația de la nivelul gâtului încă de la primele administrări. Acționează ca o barieră și creează un strat protector pe mucoasa faringelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here