somn
fot. pixabay.com

Chiar și cea mai mică boală, care ne afectează copilul, provoacă anxietate și este o provocare. Din păcate, copiii cu vârsta sub 3 ani prind des un rinită și nu știm întotdeauna, care este motivul. Bebelușii și copiii mici suferă adesea de răceli, deoarece abia acum încep să-și consolideze rezistența la virusurile obișnuite și există multe alte cauze potențiale ale răcelilor.

Rinita la nou-născut – care este cauza?

Congestia nazală sau un rinita apare atunci când vasele de sânge și țesutul din cavitatea nazală sunt umplute cu prea multă secreție. Această afecțiune poate îngreuna dormitul bebelușilor și poate duce la o problemă precum infecția sinuzală (sinuzită). Bebelușii sub influența unui rinitei vor avea o problemă cu activitatea de bază, adică cu mâncatul.

Congestia nazală poate fi cauzată de orice lucru, care irită țesutul nazal. Unii copii au rinită cronică, fără un motiv aparent – o afecțiune numită rinită non-alergică sau rinită vasomotorie.
Cauza rinitei la un sugar poate fi, de asemenea, o alergie, care necesită consultarea unui alergolog și un test de alergie.

Mai rar, cauza unui nas înfundat sunt polipii, corpurile străine, tumorile sau durerile de cap asemănătoare migrenei.

Există câteva simptome caracteristice, care pot ajuta la distincția infecțiilor virale de cele bacteriene. Una dintre ele este, de exemplu, culoarea secrețiilor din nas: de obicei, lichidul abundent și apos secretat din nas provine de la virus.

Mai jos prezentăm cele mai frecvente cauze ale rinitei la copii și adulți, statistic:

sinuzita acuta (infectia sinusala);

  • alergii;
  • sinuzita cronică;
  • sindromul Churg-Strauss;
  • răceală;
  • problemă în construcția nasului;
  • dependența de droguri (tulburare de consum de substanțe);
  • aer uscat;
  • granulomatoza cu vasculita (Wegener);
  • schimbări hormonale;
  • gripă;
  • medicamente;
  • polipi nazali;
  • rinită nealergică (hiperemie cronică sau strănutat, care nu are legătură cu alergiile);
  • astmul;
  • sarcină;
  • virus RSV (respirator Syncytial Virus);
  • scurgeri de lichid cefalorahidian;
  • fumul de tutun.

Cele mai frecvente cauze ale rinitei la sugari sunt infecțiile virale, aerul poluat sau uscat și mai rar alergenii. Din păcate, rinita netratată la sugari poate fi mai periculoasă decât poate părea, deoarece duce la otita urechii medii, sinuzită, bronșită și chiar pneumonie.

Secrețiile, care se acumulează în interiorul nasului, pot deteriora mucoasa și cilii – poate fi ireversibil. Nasul înfundat duce la tulburări de respirație la copil, în timpul cărora aripile nasului sunt despărțite și gura este deschisă.

boală
fot. pixabay.com

Rinita la sugar – cum să facă față nasului înfundat

Pentru copiii sub 4 ani, adesea în lupta împotriva rinitei, suntem limitați de tratamentul, pe care îl putem folosi. Din fericire, există destul de multe tratamente sigure și eficiente, pe care le poți încerca.

Dacă observi rinită la copilul tău, încearcă imediat să îl ajuți. În momentele, în care copilul nu doarme, pune-l pe burtă, atunci secreția reziduală se va curge spontan. Amintește-ți să fii întotdeauna cu copilul în caz că, din anumite motive, ar cădea pe față și nu s-ar putea ridica (depinde de avansarea mișcărilor cervicale ale bebelușului), atunci schimbă imediat poziția copilului.

În schimb, ajutăm un copil, care doarme, cu rinită, așezând capul mai sus decât pieptul. În acest scop, poți pune sub saltea o pătură rulată sau un prosop, care va ridica salteaua de pe capul copilului. Sugarul ar trebui să doarmă de partea sa. Nu ridicăm și perna de sub capul bebeluș pentru a-l ridica, deoarece în acest fel putem strânge coloana vertebrală slabă.

Hidratare, „aspirare” sau folosirea cremelor – soluții pentru rinită la sugari

Un alt mod dovedit de a face față rinitei la sugari este acela de a umezi suficient aerul în camera, în care stă copilul. Umidificatorul (de preferință cu funcție de ionizare) trebuie pornit de mai multe ori pe zi timp de aproximativ un sfert de oră. Persoanele, care nu au un umidificator acasă, pot ajuta prin plasarea unui prosop umezit pe un caloriferul cald.

Unul dintre cele mai problematice lucruri despre cum să te descurci cu rinita unui bebeluș este acela de a elimina orice secreții rămase în urmă. Bebelușii nu sunt capabili să-și sufle nasul de unii singuri, iar culcat pe spate oferă secrețiilor o cale dreaptă către gât, de unde pot ajunge la bronhii sau ureche, provocând bolile descrise mai sus.
Pentru a evita acest lucru, secreția ar trebui îndepărtată succesiv și complet, de exemplu cu așa-numitele pinguinoane special concepute, adică dispositive, care funcționează pe principiul mini-aspiratoarelor. Astfel de pinguini au, de obicei, baterii sau acumulatori.

O modalitate bună de a face față rinitei la sugari este să folosești spray de mare, care diluează secrețiile și facilitează astfel îndepărtarea.

O altă modalitate de ajutor este să ungerea cu unguentul de maghiran pe nasul copilului, dar astfel încât unguentul să nu intre în nas.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here