urină
fot. pixabay.com

Fibromul uterin constituie numeroase creșteri benigne, tuberculoase sau tumori constând din mușchi și țesut conjunctiv, care se pot forma în sau pe uter. Se disting prin mărime, formă și localizare, care sunt, de asemenea, factori determinanți ai tuturor simptomelor și bolilor. Care sunt tipurile de fibroame uterine? Care sunt tratamentele pentru această boală tristă?

Ce sunt fibroamele?

Mioamele sunt cele mai frecvent observate cancere ale sistemului reproducător feminin. Mioamele, denumite și fibroame uterine, fibroame netede sau pur și simplu fibroame, sunt tumori dure, compacte, care sunt formate din celule musculare netede și țesut conjunctiv fibros, care se dezvoltă în uter. Se estimează că 20 până la 50% dintre femeile aflate în perioada fertilă au fibroame, deși nu toate sunt diagnosticate. Unele estimări arată că aproximativ 30 până la 77% dintre femei dezvoltă fibroame în anii de reproducere, deși doar aproximativ o treime dintre aceste fibroame sunt suficient de mari pentru a fi detectate de un medic în timpul unei examinări fizice.

În peste 99% din cazurile de fibrom, tumorile sunt benigne (necanceroase). Aceste tumori nu sunt asociate cu cancerul și nu cresc riscul de cancer uterin la femei. Ele pot varia ca mărime, de la mărimea unui bob de mazăre până la dimensiunea unui grapefruit mic.

Ce provoacă fibroame?

Deși nu se știe exact ce provoacă fibroamele, se crede că fiecare tumoră se dezvoltă dintr-o celulă musculară anormală uterină, care se reproduce rapid datorită efectelor estrogenului.

Fibroamele uterine – o problemă a femeilor la pubertate

Fibromele uterine sunt frecvente la femeile cu potențial fertil, dar, de obicei, se dezvoltă între 35 și 50 de ani. Fibromele se dezvoltă și cresc sub influența hormonilor feminini. După menopauză, nu există aproape nici o creștere a tumorii, deoarece nivelul hormonilor feminini scade. O formă malignă rară de miom se numește leiomiosarcom.

Fibroamele uterine – simptome

Mioamele se dezvoltă adesea asimptomatic, dar pot provoca, de asemenea, diverse afecțiuni. Simptomele tipice sunt sângerarea menstruală grea sau prelungită însoțită de durere bruscă, spasmodică. Indicații suplimentare pentru fibroame pot fi senzația de presiune sau un corp străin în abdomen, senzații neplăcute în timpul actului sexual și sângerare între perioade.

Fibrom uterin – cauze și riscuri

abdomen
fot. pixabay.com

Factorii de fundal și declanșatori, care determină apariția fibroamelor nu sunt înțeleși cu exactitate. Cu toate acestea, este evident că acestea sunt stimulate de hormonii sexuali feminini, sub influența cărora se vor dezvolta tumorile. Predispozițiile familiale pot juca, de asemenea, un rol decisiv în formarea fibroamelor.

Dacă fibroamele uterine provoacă perioade mai puternice și mai lungi sau sângerare între perioade, pierderea crescută de sânge poate duce la anemie. Uneori, fibroamele provoacă probleme în timpul sarcinii: impactul nivelului hormonal modificat poate determina creșterea lor semnificativă, iar creșterea excesivă poate provoca nașterea prematură sau plasarea anormală a copilului.

Fibrom uterin – analize și diagnostic

După discuția cu ginecologul, care a găsit indicații pentru apariția fibroamelor uterine, acestea vor fi, de obicei, teste palpare și ecografia. Fibroamele mai mari pot fi detectați prin palpare, dar noduli mai mici și un diagnostic mai precis al situației și dimensiunii lor vor necesita ecografie vaginală. Pentru fibroamele uterine, controlul endoscopic al uterului poate fi necesar. În anumite circumstanțe, laparoscopia poate fi necesară pentru a examina fibroamele din exterior și pe peretele uterului, timp, în care noduli mai mici și mai mari pot fi îndepărtați imediat.

Fibrom uterin – tratament

Tratamentul fibroamelor apare, de obicei, numai dacă provoacă disconfort, afectează fertilitatea sau provoacă probleme înainte sau în timpul sarcinii. Factorul decisiv în alegerea unui tratament este pacientul ce își dorește încă să aibă copii. Tratamentul farmacologic, precum și metodele chirurgicale și nechirurgicale au avantajele și dezavantajele lor și trebuie adaptate nevoilor individuale ale pacientului. Măsurile terapeutice pot avea ca scop reducerea sângerărilor menstruale sau ameliorarea durerii și crampelor. De remarcat în special sunt procedurile hormonale și chirurgicale pentru îndepărtarea fibroamelor sau a uterului.

Dacă tumoarea crește direct sub endometru, histeroscopia este adesea luată în considerare. Dacă fibroamele sunt în afara sau în peretele uterului, ele pot fi îndepărtate laparoscopic. Avantajul este că în timpul procedurii, probele de țesut sunt prelevate și apoi examinate spre celulele maligne.

Fibrom uterin – statistici

Se estimează că aproximativ 40-80% dintre femei au fibroame uterine. Acestea pot include, de asemenea, fibroame foarte mici, care trec neobservate. Este dificil de prezis cum se dezvoltă fibroamele în cazuri individuale: acestea diferă ca mărime și înălțime. La unele femei, creșterea și disconfortul cauzate de aceastea rămân aproape neschimbate fără tratament. Dar, în altele, acestea pot crește în dimensiune, iar simptomele pot să se agraveze sau să dispară complet de la sine. Cu toate acestea, în timpul menopauzei, miomele degenerează și, ca urmare, simptomele dispar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here