nutriție
fot. pixabay.com

Intoxicațiile cu hribul satanic nu sunt la fel de frecvente astăzi, cum au fost acum câțiva ani. De obicei, intoxicația rezultă din ignoranța oamenilor, care strâng ciuperci. Hribul satanic poate fi confundat foarte ușor cu un hrib cenușiu. Cu toate acestea, în contrast cu așa-numitul hrib drac, conține substanțe din rășină, care provoacă intoxicații alimentare la om. Intoxicațiile cu hribul satanic sunt periculoase pentru viața și sănătatea oamenilor. Dacă observi simptomele intoxicării cu satana, consultă un medic cât mai curând posibil. Descoperă simptomele intoxicației cu hribul satanic.

Hribul satanic este folosit, în mod obișnuit, pentru două tipuri de ciuperci – satana și fierea pădurii. Această confuzie a numelor rezultă din faptul că ambele ciuperci sunt extrem de asemănătoare între ele. Ambele au pălării de culoare galbenă sau maro deschis și tulpini gălbui de aceeași dimensiune. Ambele ciuperci, totuși, își plasează reciproc locul și timpul de creștere și apariția indivizilor maturi.

Hribul dracului – cum să te ferești de el?

Pentru a evita otrăvirea cu hribul satanic, ar trebui să mănânci ciuperci dintr-o sursă de încredere și pe care ești sigur. De asemenea, este bine să ai cunoștințe despre speciile individuale de ciuperci înainte de a merge la cules. Hribul satanic este o ciupercă, pe care o putem găsi în iulie și august în pădurile calde de foioase. Apare mai ales în pădurile de fag, numai pe solurile calcaroase. Hribul satanic este una dintre ciupercile otrăvitoare.

În schimb, fierea pădurii fructifică din iunie până în octombrie și se găsește mai ales în pădurile de foioase și pe solurile acide. Această ciupercă nu are proprietăți otrăvitoare, însă nu este comestibilă datorită gustului său amar.

Cum să diferențiezi dracul de hribul cenușiu?

Indivizii maturi ai dracului se confundă cu ușurință cu hribi cenușii. Acestea au o pălărie maro cărnoasă și o pălărie în formă de butoi, maro deschis. Cel mai simplu mod de a-l distinge distinge dracul de un hrib cenușiu este să atingi vârful pălăriei cu vârful limbii. Dacă simți gustul bilei, înseamnă că ai găsit dracul sub forma fierii pădurii. Ciupercile mai în vârstă de drac se disting prin tuburile roz de pe fundul pălăriei.

Otrăvirea cu hribul dracului – care sunt simptomele?

Ciupercile, datorită toxinelor otrăvitoare pe care le conțin, sunt împărțite în otrăvitoare mortal (de ex. burete tomnatic), otrăvitoare (de exemplu, hrib satanic) și neconsumabile. Intoxicațiile cu hribul dracului real, care este otrăvitor, provoacă astfel de simptome precum: afecțiuni gastrointestinale, tulburări ale sistemului nervos, transpirații, lacrimi, îngustarea pupilelor, ritm cardiac lent, tulburări de respirație. Simptomele intoxicației cu hribul dracului pot apărea de la câteva minute până la 2 ore după consumarea unei ciuperci. Consumul de ciuperci otrăvitoare și lipsa unei reacții adecvate poate duce la moarte.

Simptomele intoxicării cu hribul dracului, adică cu fierea pădurii

fierea pădurii
fot. pixabay.com

Intoxicația cu hribul dracului sub formă de fierea pădurii provoacă tulburări gastro-intestinale și tulburări apă-electrolit. Ele rezultă din substanțe rășinoase conținute în ciupercă, care au un efect iritant local asupra mucoasei gastro-intestinale. Simptomele intoxicației cu hribul dracului apar până la 2 ore după ingestia ciupercilor necomestibile și pe lângă dureri abdominale, greață, vărsături violente, diaree și apoasă, sete puternică, apar și crampe la nivelul coapselor. O persoană, care a mâncat hribul dracului are întotdeauna nevoie de tratament la spital.

Intoxicația cu hribul dracului – ce să faci?

Având suspiciunea că te-ai otrăvit cu hribul dracului, trebuie să soliciți ajutor medical cât mai curând posibil. Cel mai bine este să mergi la spital, unde va fi efectuată spălarea gastrică, iar materialul din vărsături va fi trimis la un examen micrologic. Acestea sunt măsuri preventive, care sunt utilizate la toate persoanele, care s-au otrăvit cu ciuperci. În plus, orice persoană ale cărei simptome apar la mai mult de 4 ore după ingerarea ciupercilor, este nevoie de internare.

Trebuie amintit că, în cazul otrăvirii cu hribii dracului, nu se pot folosi tratamente de detoxifiere la domiciliu. Nu este indicat să oferi pacientului apă, deoarece poate contribui la răspândirea toxinelor în organism. Excepție face apa sărată, care provoacă vărsături. Merită să ne amintim că otrăvirea cu ciuperci nu trece de la sine. Întârzierea chemării unui medic reduce șansele de recuperare și poate duce la leziuni hepatice severe. Cu cât reacția la intoxicație cu hribii dracului este mai rapidă, cu atât este mai mare șansa unui rezultat reușit.

Când mergi la o spital, merită să iei cu tine resturile de ciuperci mâncate sau resturile farfuriei, care a fost pregătită din ele. Datorită acestui lucru, la spital se va determina rapid cu ce toxină ai de-a face și, prin urmare, vei putea începe tratamentul adecvat mai repede.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here