subrat
fot.pixabay.com

Transpirația este un proces natural care vă ajută să vă reglați temperatura corpului, în special în timpul exercițiilor fizice sau ale temperaturilor ridicate. Transpirația se evaporă de pe suprafața pielii, îndepărtează excesul de căldură și ajută la răcirea corpului. Din păcate, această funcție naturală este uneori complicată de boli care provoacă transpirație excesivă. Transpirația excesivă poate fi, de asemenea, cauzată de emoții sau circumstanțe speciale: dacă ați transpirat în timpul prezentării proiectului sau în timpul unui examen, ați experimentat transpirație situațională. Cum să lupți împotriva transpirației excesive?

Transpirație excesivă la subraț – glandele sudoripare cele mai active

Există peste 2 milioane de glande sudoripare situate în corpul nostru. După cum puteți vedea adesea, transpiram cel mai mult sub axilă, datorită glandelor sudoripare apocrine, care sunt deosebit de eficiente când vine vorba de producerea transpirației.

Transpirația produsă de aceste glande conține proteine ​​și acizi grași care o fac „mai groasă” și îi conferă o culoare lăptoasă sau gălbui. Prin urmare, petele de la subrațul îmbrăcămintei par să aibă o tentă galbenă.

Deși transpirația în sine este inodoră, când bacteriile de pe piele și păr metabolizează proteinele transpiraționale și acizii grași, aceasta provoacă un miros neplăcut. Prevenirea și controlul transpirației sub brațe este importantă pentru a asigura o igienă bună, confort și viață socială activă. Din fericire, există mai multe modalități de prevenire sau minimizare a acestei afecțiuni, precum și umiditatea și mirosul neplăcut care o însoțesc.

subrat
fot.pixabay.com

Transpirați prea mult la subraț? Folosiți un antiperspirant în fiecare zi

Faceți ca antiperspirantul să devină un obicei zilnic. Multe persoane folosesc antiperspirant sau deodorant înainte de a pleca de acasă pentru a ajuta la controlul transpirației de la subraț și posibilitatea unui miros jenant.

Care este diferența dintre deodorante și antiperspirante? Deodorantele ajută la mascarea mirosurilor, în timp ce antiperspirantele conțin ingrediente concepute pentru a opri transpirația. Deodorantele există de peste 5.000 de ani, deoarece oamenii din culturile antice au folosit uleiuri parfumate naturale pentru a masca mirosul corpului. În timp, aceste amestecuri s-au transformat în parfumuri mai complexe. Antiperspirantele, care folosesc clorura de aluminiu pentru a preveni transpirația, au fost introduse la începutul secolului XX și au devenit rapid utilizate pe scară largă. De atunci, formatul lor a evoluat de la spray la roll-on-uri și forme moi.

Astăzi, piața este literalmente o selecție uimitoare de antiperspirante și deodorante, astfel încât toată lumea va găsi ceva pentru sine. În plus, puteți alege preparate mai noi și mai puternice, care conțin mai mulți compuși de aluminiu, ingredientul activ care blochează temporar glandele sudoripare.

Împotriva transpirației excesive de la subraț – purtați materiale moi

Alegerea unei fibre naturale moale, absorbante (de exemplu, bumbac) vă poate schimba semnificativ nivelul de confort (și miros).

Aceasta vă poate ajuta în lupta împotriva transpirației, aruncând o privire la garderoba ta. Alegerea hainelor vă poate face să vă simțiți confortabil sau veți avea mai multe șanse să nu transpirați. Hainele realizate din țesături naturale, cum ar fi bumbacul, lâna, cânepa, mătasea sau lenjeria, au adesea o țesătură mai slabă decât sintetica; acest lucru face ca materialul să fie mai moale, ceea ce permite aerului să pătrundă pe piele. În plus, aceste fibre sunt fabricate dintr-un material care poate absorbi umezeala, ceea ce împiedică bacteriile să intre în transpirație și să provoace un miros neplăcut.

Spre deosebire de fibrele absorbante, naturale, țesăturile sintetice precum nylonul, mătasea și poliesterul sunt confecționate din țesături mult mai puternice, care tind să rețină căldura și să provoace transpirație abundentă. Și mai rău, umiditatea acumulată nu se evaporă atât de ușor atunci când purtați țesături sintetice. Acestea creează un efect de seră în jurul axilei, reținând căldura și umiditatea pe piele.

Cu toate acestea, nu toate țesăturile artificiale sunt disponibile pentru cei care transpiră foarte mult. Bamboo-ul, lyocell-ul și modal-ul sunt fabricate din celuloză vegetală și pulpă, astfel încât aceste materiale funcționează ca țesăturile naturale. Există, de asemenea, țesături din microfibră concepute pentru a înlătura umiditatea de pe piele și îmbrăcăminte, unde transpirația se evaporă mai repede.

Scăpați de petele umede de la subraț – reduceți stresul

Uneori, un remediu foarte bun pentru reducerea transpirației din jurul axilei este odihna și relaxarea.

Un stil de viață sănătos care include exerciții fizice vă va ajuta corpul să facă față stresului pe termen lung, să atingă niveluri optime de bunăstare și să controleze transpirația.

Unii oameni sunt ajutați de respirație profundă, meditație zilnică sau doar de timpul acordat activităților care vă plac. În plus, exercițiile aerobe pot elibera tensiunea și crește încrederea, iar yoga (sau orice altă practică axată pe corp și respirație) poate avea un efect calmant.

Gata cu petele umede sub axilă – apelați la o altă dietă

Corpul nu iubește cafeaua la fel de mult ca dvs.

Observațiile personale ale multor persoane care suferă de transpirație excesivă arată că unele alimente și băuturi îi determină să transpire mai mult și corpul lor produce un miros neplăcut. Băuturile alcoolice, usturoiul și ceapa sunt printre cei mai comuni factori.

Dacă doriți să începeți ziua cu o ceașcă de cafea (sau două), dar nu vă place să transpirați, trebuie să luați o decizie foarte importantă. Căldura băuturii va ridica temperatura internă și va semnala organismului să înceapă să producă transpirație, iar cofeina va anunța sistemul nervos central – precum și glandele sudoripare – că produce mai multă transpirație. Desigur, puteți trece la o cafea decofeinizată glazurată și puteți evita această problemă.

Evitarea anumitor produse poate ajuta, de asemenea, la controlul transpirației. Când mâncați alimente picante, cum ar fi ardeii care conțin capsaicină, acestea trimit semnale către glandele sudoripare. Și pentru că glandele cred că organismul trebuie să se răcească, vor începe să producă transpirație.

subrat
fot.pixabay.com

Cum să faceți față transpirației excesive? Luați în considerare o soluție medicală

Dacă sunteți o persoană care suferă de transpirație excesivă sub axilă, care interferează cu activitățile zilnice și aceasta vă face să vă simțiți inconfortabil în interacțiunea cu ceilalți, discutați cu medicul dumneavoastră despre posibile soluții medicale. Deși aceste opțiuni de tratament pot părea extreme, îmbunătățirea stimei de sine și a confortului poate fi utilă:

  • Iontoforeza este un tratament non-invaziv care utilizează apă pentru șocuri electrice ușoare. Dermatologul folosește un dispozitiv mic de mână pentru a trimite curenți mici la axile în timp ce corpul este cufundat în apă. Aceste tratamente ajută la dezactivarea temporară a glandelor sudoripare, durează aproximativ 15-30 de minute și se efectuează o dată pe zi, pentru o perioadă scurtă de timp.
  • Injecțiile cu toxină botulinică – denumite de una dintre denumirile sale comerciale, Botox – sunt utilizate în mai multe proceduri medicale și cosmetice. Toxina botulinică este o proteină produsă de bacterii care provoacă botulism. Poate fi injectat sub brațe pentru a bloca nervii care stimulează transpirația. Tratamentul este eficient timp de cinci până la șase luni.
  • Medicamentele anticolinergice orale, precum Robinul, funcționează blocând efectele acetilcolinei, un neurotransmițător care ajută la stimularea glandelor sudoripare. De obicei, problema începe să se îmbunătățească în câteva săptămâni. Aceste medicamente funcționează, de asemenea, asupra altor funcții ale corpului și pot provoca reacții adverse, cum ar fi gură uscată, constipație sau vederea încețoșată.
  • Antidepresivele sau sedativele pot fi o soluție eficientă, dar neobișnuită. Dacă declanșatorii emoționali provoacă transpirație excesivă, antidepresivele sau sedativele pot fi prescrise pentru a controla simptomele legate de stres. Ca urmare a acestui tratament, transpirația excesivă asociată cu stresul poate scădea.
  • Chirurgia este ultima opțiune de tratament pentru transpirația excesivă. Dacă transpirația este limitată la axile, eliminarea glandelor sudoripare printr-o procedură cunoscută sub denumirea de liposucție tumescentă chirurgicală poate fi de ajutor. O altă procedură, simpatectomia toracică endoscopică, implică tăierea nervilor care transportă mesaje de la nervii simpatici la nivelul glandelor sudoripare. Cu toate acestea, ambele proceduri implică riscul de transpirație compensatorie sau transpirație crescută în alte părți ale corpului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here