frumusete
fot.pixabay.com

Vergeturile sunt dungi lungi, înguste sau linii care se dezvoltă pe piele. Apar atunci când pielea se întinde brusc. Este o boală foarte frecventă, în special în rândul femeilor însărcinate și al persoanelor care se îngrașă / pierd rapid în greutate. Ce trebuie să știm despre vergeturi? Cum să îndepărtăm vergeturile folosind remedii casnice?

Date rapide despre vergeturi 

 1. Vergeturile afectează femeile mai des decât bărbații. Pot apărea în diferite părți ale corpului, inclusiv abdomenul, coapsele, șoldurile, sânii, brațele și partea inferioară a spatelui.
 2. Acest tip de cicatrici apar atunci când pielea nu se poate recupera după o perioadă de creștere intensă, adesea datorită sarcinii, creșterii în greutate, scăderii în greutate sau pubertății. Peste 50 la sută dintre femei se confruntă cu vergeturi în timpul sarcinii.
 3. Vergeturile sunt dungi lungi, înguste sau linii care apar atunci când pielea se întinde prea repede.
 4. Vergeturile dispar adesea în timp fără tratament și nu prezintă un risc grav, pe termen lung pentru sănătate.
 5. Vergeturile nu sunt periculoase din punct de vedere fizic, dar pot cauza probleme de auto-acceptare. Pentru unii oameni, vergeturile sunt o problemă cosmetică importantă care poate afecta viața de zi cu zi.

Semne și simptome ale vergeturilor

Înainte să apară vergeturile, pielea poate fi subțire și roz. De asemenea, poate prezenta iritații sau mâncărime.

frumusete
fot.pixabay.com

Semnele se dezvoltă inițial ca dungi sau benzi care pot deveni roșii, violet, roz, maro roșiatic sau maro închis, în funcție de culoarea pielii. În cele din urmă, dungile dispar, se aplatizează și în timp se schimbă la argintiu.

Vergeturile pot deveni treptat mai puțin vizibile, dar uneori acest proces durează ani.

Cauzele și factorii de risc în ceea ce privește vergeturile

Sarcina este una dintre cauzele principale ale apariției vergeturilor.

Cauzele comune ale întinderii pielii includ:

 • Sarcina : 50 până la 90 la sută dintre femeile însărcinate prezintă vergeturi în timpul sau după naștere.
 • Pubertate: Creșterea rapidă este tipică pentru tinerii aflați la pubertate. Acest lucru poate duce la vergeturi.

 

 • Creștere rapidă în greutate : Creșterea prea mare în greutate într-un timp scurt poate provoca vergeturi.
 • Condiții medicale: Unele afecțiuni determină vergeturile, sindromul Marfana și sindromul Cushing. Sindromul Marfan duce la reducerea elasticității țesutului pielii, iar sindromul Cushing poate duce organismul la producerea excesivă de hormoni, ceea ce duce la creșterea rapidă în greutate și fragilitatea pielii.
 • Utilizarea corticosteroizilor: utilizarea îndelungată a cremelor și loțiunilor corticosteroizice reduce nivelul de colagen la nivelul pielii. Colagenul întărește și susține pielea, iar cantitatea redusă crește riscul de vergeturi.

 

Pielea este formată din trei straturi cheie.  Vergeturile se formează în derm sau stratul mijlociu atunci când țesutul conjunctiv este întins dincolo de elasticitatea acestuia. Aceasta este de obicei cauzată de dilatarea rapidă a pielii sau de contracție.

Pe măsură ce corpul crește, fibrele de legătură din derm se întind încet pentru a se adapta creșterii lente. Cu toate acestea, creșterea rapidă duce la întinderea bruscă. Acest lucru determină ruperea dermului, ceea ce poate crea vergeturi.

Cum să scăpați de vergeturi acasă?

Remediile casnice pentru a scăpa de vergeturi sunt adesea folosite în special de persoanele care nu au timp sau fonduri pentru tratamente profesionale în cosmetologie sau medicină estetică.

Iată câteva modalități de a reduce vergeturile acasă:

 • Toate uleiurile care hidratează și netezesc pielea, de exemplu uleiul de lavandă (de 2-3 ori pe zi)
 • Vitamine, datorită cărora ne putem hrăni și asigura pielii noastre nutrienții necesari.
 • Activitatea fizică îmbunătățește starea pielii și o face mai elastică.
 • Masajele pentru stimularea sistemului cardiovascular, efectuate sistematic, îmbunătățesc elasticitatea și fermitatea țesutului.
 • Cu cât începem mai devreme îngrijirea pielii, cu atât mai bine pentru efectele viitoare.
  Cel mai bine este să începeți să le tratați cât mai curând posibil, atunci când sunt cel mai probabil gata să reconstruiască structurile de colagen și elastină. Peeling-uri chimice, datorită cărora reînnoim epiderma în procesul de exfoliere profundă, care ne ajută să hidratăm și să hrănim pielea în etapele ulterioare
 • Crema de unt de cacao
 • Crema de aloe vera
 • Extract de castan
 • Unt de nucă de cocos, care hidratează în profunzime

 

Produse care susțin lupta împotriva vergeturilor

Mai jos găsiți o listă de produse care susțin lupta împotriva vergeturilor:

 1. Tretinoină: cremele Tretinoin (Retin-A) conțin retinoid. Acestea pot ajuta la îndepărtarea vergeturilor, dar, de asemenea, fac ca pielea dvs. să devină roșie, iritată sau culorată. Astfel de creme sunt de asemenea folosite pentru a trata ridurile.
 2. Preparate din colagen: StriVectin-SD și extracte de semințe de lupin sunt capabile să crească cantitatea de colagen din piele.
 3. Centella asiatica: Acest ulei pe bază de plante sprijină celulele din organism care produc colagen și construiesc țesutul pielii. Unele popoare îl folosesc pentru a vindeca rănile. Centella asiatica se găsește în numeroase creme de piele pentru vergeturi.
 4. Uleiul de migdale amare: Un studiu a descoperit că femeile care masează stomacul în timpul sarcinii cu ulei de migdale amare au avut mai puține vergeturi decât altele care au folosit ulei fără masaj.
frumusete
fot.pixabay.com

Prevenirea vergeturilor

Vergeturile nu pot fi întotdeauna prevenite. Cu toate acestea, următorii pași vă pot ajuta la reducerea riscului aparției lor:

 • Mențineți o greutate sănătoasă.
 • Evitați dieta yo-yo.
 • Urmați o dietă echilibrată, bogată în vitamine și minerale. Consumul unei cantități corecte de vitamine A și C ajută pielea, precum și mineralele de zinc și siliciu.
 • Creșterea lentă și treptată în greutate în timpul sarcinii.
 • Beți 6 – 8 pahare de apă în fiecare zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here