copilărie
fot. pixabay.com

Un copil, care strănută sau tușește constant, dezvoltă adesea o erupție cutanată sau urticarie și, de asemenea, suferă de dureri de stomac, crampe sau greață după consumul anumitor alimente, poate fi alergic. Toți copiii pot dezvolta alergii, dar sunt mai frecvente la copiii din familii cu astfel de reacții.

Alergia la copii – stare de preparare pentru întreaga familie

Nu există nici o îndoială că viața unei familii, în care copilul suferă de o alergie deranjantă se schimbă radical. Măsura modificărilor depinde de tipul de alergie, cu care se confruntă corpul copilului. În primul rând, dacă s-a stabilit cauza alergiei, este necesară eliminarea alergenilor periculoși din mediul copilului și îngrijirea, în special, a unui pacient mic.

Atunci ar trebui să știi că tendința la alergii poate fi transmisă copilului prin gene, deși aceasta nu este o orientare pentru apariția alergiilor – suferă de ea și copiii, care nu au alergii în familia lor apropiată.

Ce este alergia și ce o provoacă


Alergia la copii apare atunci când sistemul imunitar reacționează la substanțe din mediu, care sunt inofensive pentru majoritatea oamenilor. Aceste substanțe sunt cunoscute sub denumirea de alergeni și se găsesc, de exemplu, la acarieni, blana animalelor de companie, polen, insecte, căpușe, mucegaiuri, alimente și unele medicamente.

Când un copil alergic intră în contact cu un anumit alergen, apare o reacție alergică. Aceasta începe, atunci când un alergen (de exemplu, polenul) intră în corp, provocând un răspuns al sistemului imunitar. Anticorpii se atașează de celulele speciale numite mastocite. Atunci când polenul vine în contact cu anticorpii, mastocitele reacționează prin eliberarea anumitor substanțe, dintre care una se numește histamină. Când eliberarea de histamină este cauzată de un alergen, umflarea și inflamația rezultată sunt extrem de iritante și incomode.

Există multe cauze diferite ale alergiilor la copii, iar simptomele de alergie pot varia de la ușoare până la cele mari, care pot pune viața în pericol.

Cele mai frecvente cauze ale reacțiilor alergice sunt:

  • acarienii;
  • polenul (iarbă, buruieni sau copac);
  • alimentele precum arahidele, laptele de vacă, soia, fructele de mare și ouăle;
  • blana pisicilor și al altor animale, cum ar fi câinii, caii, iepurii și cobaii;
  • mușcăturile de insecte și căpușe;

Reacții similare pot apărea cu unele substanțe chimice și aditivi alimentari, dar dacă nu includ sistemul imunitar, ele sunt clasificate drept „reacții adverse” și nu „alergii”.

Alergia la copii – cum să minimalizezi simptomele grave

imunitate
fot. pixabay.com

Din fericire, simptomele alergiei pot fi atenuate. Cel mai simplu și mai evident este limitarea contactului copilului cu sensibilizatorul la zero sau la un minim absolut. Dacă alergenul este praful, cea mai bună soluție este să scapi de perdele, covoare, pături și accesorii similare, care sunt un habitat excelent pentru praf. Un așternut special și o saltea, care protejează un copil împotriva unui alergen, va fi de asemenea excelent pentru atenuarea simptomelor unei alergii la acarienii de praf. Ar trebui să ne amintim că un copil petrece aproximativ 9-10 ore pe zi în pat, așa că grija pentru condiții adecvate de odihnă și somn ar trebui să fie o prioritate.

Un copil cu alergie alimentară revoluționează adesea meniul nu numai al său, ci și al întregii familii. Acest lucru se datorează faptului că dacă dorim să limităm, de exemplu, consumul de lapte de vacă, îl evităm pe lista noastră de cumpărături, astfel încât un copil alergic să nu aibă ocazia să-și agraveze simptomele – doar pentru că un copil este alergic la lapte nu înseamnă că nu-i place.
Copiii alergici la polenul plantelor nu trebuie să stea în aer liber în timpul polenizării unei specii date de flori, ierburi, tufișuri sau copaci. Nu este o chestiune simplă, pentru că este dificil să ții un copil, care dorește să meargă la plimbare sau să se joace cu prietenii săi la locul de joacă, acasă. Cu toate acestea, ar trebui să ne amintim că sănătatea și confortul copilului nostru ar trebui să fie de o importanță deosebită pentru noi și să nu ne lăsăm convinși de cererile bebelușului „că este doar pentru o clipă, voi alerga doar pe o bucată”. Consecințele unei astfel de plimbări se vor simți mai repede decât credem.

Alergia la copii – ajută-ți micuțul cât de poate mai bine

Alege medicamente antialergice cu înțelepciune pentru copiii mici, care calmează bolile, dar nu provoacă somnolență și nu afectează capacitatea de concentrare sau de dobândire a cunoștințelor. Compoziția acestor medicamente include desloratadina, care atenuează eficient simptomele rinitei alergice. Mulțumită acesteia, mâncatul neplăcut al nasului și cerului gurii trec repede, ochii încetează să lăcrimeze, rinita dispare și este mai ușor pentru copil să respire prin nas.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here