buerger
fot. pixabay.com

Boala Buerger este tromboangiita obliterană. Această boală afectează vasele extremităților superioare și inferioare. Ea constă în îngustarea lumenului arterelor și venelor și, în cazuri extreme, chiar și închiderea acestora. Drept urmare, apare ischemia. Cea mai gravă consecință a bolii Buerger este gangrena prin intrarea în membre și amputarea lor. Vezi ce este tromboflebita și cum să o previi.

Boala Buerger este apare cel mai adesea la bărbații înainte de vârsta de 45 de ani, care au o predispoziție genetică la acest tip de boală, precum și abuzul de produse din tutun. Simptomele obliteranilor de tromboangiită sunt adesea necaracteriste și ignorate de multe persoane. Cu toate acestea, este important să începi tratamentul cât mai curând posibil. Boala Buerger netratată are consecințe grave.

Care sunt cauzele bolii Buerger?

Cauzele exacte ale bolii Buerger nu sunt pe deplin cunoscute. Medicii bănuiesc că se poate datora unor afecțiuni genetice. Formarea sa poate fi cauzată și de procese autoimmune, în care organismul însuși își atacă țesuturile sănătoase. Deși nu se cunoaște cauza bolii, factorii de risc sunt cunoscuți. Fumatul de țigară sau consumul de nicotină în orice alt mod contribuie la apariția bolii Buerger. Diabetul și ateroscleroza sunt, de asemenea, indicate ca factori de risc.

Boala Buerger – simptome anunțătoare

Simptomele bolii Buerger nu sunt întotdeauna caracteristice și lipsite de ambiguitate. Primele simptome ale bolii sunt durerea în locul afectat, care este paroxistică și dispare, de obicei, după repaus. Deseori, durerea este însoțită și de furnicături la extremități și senzație excesivă de frig. Cauza anxietății sunt, de asemenea, modificări ale culorii pielii manifestate ca decolorare sau vânătăi pe brațe și picioare.

Boala Buerger – cum să o diagnostichezi?

Baza diagnosticului bolii Buerger este istoricul, care permite determinarea apariției factorilor de risc. Testele angiografice și non-invazive Allen sunt, de asemenea, importante.

Cum să tratezi boala Buerger?

Tratamentul bolii Buerger include, în principal, oprirea fumatului și oprirea folosirii produselor, care conțin nicotină. Atunci când alegi produse farmaceutice, medicul tău ar trebui să îl aleagă pe cel, care te va ajuta să ieși din dependența de nicotină. Medicamentele pentru boala Buerger sunt concepute pentru a reduce coagularea sângelui și au efecte antiinflamatorii și imunosupresoare. Pe lângă administrarea medicamentului, este importantă și o alimentație sănătoasă. Este necesar să se evite alcoolul și produsele alergene, care pot provoca și agrava inflamația. Cel mai bine este să utilizezi aceeași dietă ca pentru ateroscleroză.

Fizioterapia pentru tromboangiită obliterană

Tratamentul tromboangiitei obliterane este întotdeauna susținut de reabilitare. Scopul său este de a îmbunătăți aprovizionarea cu sânge a vaselor de sânge bolnave, de a le lărgi din nou, de a reduce tonusul muscular și de a atenua disconfortul mișcării. În timpul fizioterapiei se efectuează masaje de vindecare, băi și comprese. De asemenea, pacientul este supus jonterpaiei, radiațiilor și electrostimulării. Următoarea etapă este exercițiul numit antrenament Buerger. Acesta este un set de exerciții special dezvoltat. Implică exerciții alternative, care duc la ischemie, congestie și relaxare a trifoiilor. Antrenamentul Buerger se bazează pe utilizarea gravitației. Acesta permite golirea și umplerea vaselor de sânge.

antrenament
fot. pixabay.com

Boala Buerger – cum să o previi?

Profilaxia trebuie utilizată atât pentru prevenirea, cât și pentru protejarea împotriva bolii Buerger. Trebuie subliniat încă o dată că baza este renunțarea la fumat. De asemenea, este recomandat să duci un stil de viață activ, să folosești o dietă sănătoasă și variată, să ai grijă de igiena piciorului, să nu porți încălțăminte strânsă și cu ventilare scăzută și să eviți stresul.

Nerespectarea instrucțiunilor medicului și renunțarea la tratament poate duce la dezvoltarea bolii și la complicații grave. Boala Buerger netratată duce la o adâncire a ischemiei tisulare și închiderea completă a lumenului vascular. Acest lucru provoacă multă durere și formarea de răni greu de vindecat pe brațe și picioare. În cazuri extreme apare gangrena, ce amenință viața umană. Dacă se dezvoltă acest lucru, singura scăpare este amputația membrului infectat.

Boala Buerger în orice stadiu reduce calitatea vieții pacientului și poate duce la complicații grave. Cu toate acestea, medicii subliniază că începerea rapidă a tratamentului, urmând instrucțiunile medicului și conducerea unui stil de viață sănătos le permite să funcționeze normal. Pentru a începe un tratament rapid, solicită asistență medicală imediat ce observi simptomele. Grija ta ar trebui să trezească durerea severă recurentă la nivelul piciorului sau al piciorului inferior, care crește la mers și dispare după odihnă, paloare sau vânătăi a membrelor, furnicături și senzație de frig. Sunt cazuri în care boala Buerger poate oferi simptome mai vizibile, cum ar fi atrofia musculară, necroza sau ulcere dureroase și greu de vindecat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here