crossfit sport
fot.pixabay.com

Antrenamentele intense, care includ sărituri, alergări, înot și ridicări devin din ce în ce mai populare. Mai multe persoane devin din ce în ce mai interesate de crossfit. Crossfit este o alternativă la exercițiile monotone din sala de sport, vă permite să angajați întregul corp și oferă rezultate rapide sub forma unui corp antrenat și atletic. Cu toate acestea, acest plan de formare nu este pentru toată lumea. Intensitatea sa înseamnă că nu toată lumea poate face față exercițiilor înscrise în crossfit. Vezi ce este exact crossfit-ul și cine îl poate practica.

 

fit figure
fot.pixabay.com

De regulă, crossfit-ul este un plan de antrenament conceput pentru fiecare persoană sănătoasă. Toată lumea poate face față provocărilor indiferent de nivelul de fitness sau experiență. Atât sportivii profesioniști, cât și cei începători se înscriu la crossfit, care în timpul antrenamentelor dobândesc o anumită condiție fizică. Acest lucru se datorează faptului că crossfit-ul este adaptat individual de la persoană la persoană, la predispoziția, condiția și experiența lor. Prin urmare, oricine dorește să fie activ poate accesa un set de exerciții crossfit.

 

Regulile antrenamentelor crossfit

Unul dintre principiile de bază ale antrenamentului crossfit este că toată lumea ar trebui să atingă o condiție fizică bună în 10 sesiuni. Crossfit-ul este axat pe creșterea eficienței în termeni de libertate cardio-pulmonară, rezistență, flexibilitate, putere, viteză, agilitate,  echilibru, coordonare și precizie. Atingerea acestui obiectiv este posibilă prin efectuarea diverselor exerciții.

 

Antrenamentele crossfit- exerciții

Crossfit-ul nu prea are legătură cu antrenamentele monotone. În timpul ședinței de antrenament, sunt efectuate multe exerciții, de exemplu alergare, înot, haltere, abdomene, împingători, sfoară, aruncarea unei mingi medicinale. În plus, antrenamentul este completat cu exerciții tipice de crossfit. Este considerat a fi ca ciocanul care lovește anvelopa, sărind pe lăzi și antrenându-se cu funii de luptă. Instructorii spun că cu cât există mai multe tipuri de exerciții fizice în antrenamentele crossfit, cu atât mai bine. Diversitatea vă permite să aveți grijă de aspectul întregului corp și să lucrați diferiți mușchi.

 

Crossfit- cum să efectuezi exercițiile fizice?

În timpul antrenamentelor crossfit are o mare importanță regularitatea. Regularitatea și intensitatea exercițiilor fizice sunt cele mai importante. Dacă doriți să observați efectele, atunci antrenamentul trebuie să fie efectuat cel puțin 3 zile pe săptămână. Fiecare sesiune trebuie să dureze minimum 20 de minute, iar în timpul acesteia este necesar să efectuați așa-numitele exerciții workout. O recomandare importantă este, de asemenea, ca antrenamentul să precede cu încălzirea și să termine cu o serie de exerciții de întindere. Un total de aproximativ 30 de minute trebuie alocate acestor două activități.

 

Crossfit- cum să efectuezi o pregătire adecvată?

Antrenamentele crossfit presupun o durată de 20 de minute de exerciții intense. Exercițiile sunt întotdeauna efectuate în așa-numitele circuite, adică unul câte unul la intervale foarte mici. Fiecare exercițiu trebuie făcut aproximativ 2 minute. Regula este ca după un exercițiu greu să urmeze altul mai ușor. O altă regulă este aceea că exercițiile nu pot încărca constant aceiași mușchi. Un exemplu de plan de formare arată astfel:

  • 15 minute încălzire
  • 1 rundă de exerciții constând din: 20 de pull-up-uri, 30 de push-up-uri, 40 de abdomene, 50 de gheare – într-un singur antrenament se fac aproximativ 5 runde cu pauze de 3 minute
  • 10 minute de exerciții de întindere la sfârșitul antrenamentului.

 

Crossfit- merită să faceți acest tip de antrenament?

Moda pentru crossfit a făcut ca beneficiile acestui tip de antrenament să fie discutate mai pe larg. Printre cele mai importante sunt întărirea mușchilor și articulațiilor a întregului corp, diversitatea, capacitatea de a se antrena oriunde, de exemplu, în parc, pădure, acasă; îmbunătățirea generală a condiției fizice, fără cerințe privind echipamentul și faptul că antrenamentele nu consumă mult timp. Ca avantaj al crossfit-ului, este de asemenea subliniat faptul că antrenamentul poate fi realizat de unul singur (este recomandat doar persoanelor avansate).

 

Crossfit- cui îi este destinat?

Oamenii care doresc să slăbească și să-și modeleze corpul ajung la antrenamente crossfit. Datorită faptului că crossfit-ul este una dintre formele de antrenament cardio, poate ajuta în lupta împotriva kilogramelor inutile și acumulării de grăsime. Crossfit va funcționa, de asemenea, dacă doriți să vă îmbunătățiți condiția și starea de sănătate a corpului, să nu vă mai stresați și să îmbunătățiți performanța atletică.

Cu toate acestea, merită să știți că crossfit-ul nu este făcut pentru toată lumea, nu este recomandat după operații, leziuni, accidente si perioade post-accident. Acest tip de exercițiu ar trebui abandonat și în cazul apariției durerii în timpul antrenamentului. Contraindicații suplimentare sunt osteoporoza, insuficiență cardiovasculară și respiratorie, probleme cardiace, slăbiciune generală a organismului, febră, afecțiuni medicale acute.

antrenament cu greutati
fot.pixabay.com

Crossfit- care sunt dezavantajele acestuia?

Atunci când decideți să începeți antrenamentul crossfit, trebuie să vă amintiți și de dezavantajele acestuia. Intensitatea exercițiilor înseamnă că ne expunem la un risc mai mare de accidentare și vătămare. Prin urmare, începătorii și cei care nu s-au ocupat până acum de crossfit, vor face cel mai bine dacă se vor pune sub grija unui antrenor personal. El va pregăti un plan de antrenament și va ajusta intensitatea și nivelul de exercițiu la starea stagiarului. Un astfel de ajutor va elimina riscul de rănire și suprasolicitare a corpului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here