Această afecțiune se definește ca rebeliunea nervilor, care prin durere seamnalează, că ceva nu este în regulă cu funcționarea corpului. Nevralgia apare sporadic și poate apărea în interiorul pielii, mucoasei, mușchiului inervat sau a unui singur nerv. De obicei, sunt foarte puternice și pot duce la anxietate severă și chiar tulburări mentale. Nevralgia apare, de obicei, după efort fizic, emoții puternice sau cu un stimul tactil. Cu toate acestea, trebuie amintit că boala poate lua mai multe forme. Află cauzele și modalitățile de ameliorare a nevralgiei.
Ce este nevralgia?
Nevralgia este definită ca un set de afecțiuni din sistemul nervos, care sunt asociate cu inflamația, deteriorarea sau perturbarea nervilor periferici. Acest tip de nerv este responsabil de trimiterea semnalelor senzoriale ale tuturor organelor și țesuturilor către creier. Simptomele nevralgiei sunt, în principal, nevralgii paroxistice. Apar brusc și fără niciun motiv, pot fi cauzate de o rafală de vânt sau de spălarea dinților. Nevralgia poate lua multe forme.
Nevralgie trigeminală – simptome și cauze
Una dintre cele mai frecvente varietăți de nevralgie este nervul facial, adică trigeminal. De obicei, afectează persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani. Este asociat cu o nevralgie unilaterală puternică, care durează de la câteva secunde până la câteva minute. Ca urmare a nevralgiei faciale, există un contur brusc, oblic al feței, care radiază spre soclul ochilor și maxilarelor. Motivele acestui fenomen nu sunt, de obicei, determinate. Dacă se recunoaște, este indicată nevralgia. Deteriorarea nervului trigeminal poate rezulta, de asemenea, dintr-un accident, boală metabolică, inflamație, incizie sau leziuni nervoase în timpul operației sau extracției dinților.
Tratamentul pentru nevralgii faciale include Amizepin. Dacă acest medicament nu funcționează, se administrează clonazepam sau baclofen. Terapia fizică și acupunctura sunt, de asemenea, benefice. În cazuri extreme, se folosesc blocaje ale alcoolului etilic sau subcotarea chirurgicală a crenguței nervoase. Expunerea la razele X poate fi de asemenea eficientă.
Nevralgia umărului – cauze și simptome
Nevralgia poate apărea și în jurul nervului umărului. Aspectul său nu are motive clare. Se suspectează că nevralgia nervului umărului se poate datora modificărilor degenerative ale coloanei cervicale sau a structurii anormale a mușchilor din mușchii din jur. În cazul nevralgiei umărului, se mai spune că nervul doare, pentru că îi place – se numește nevralgie spontană. Simptomele nevralgiei nervului umărului sunt dureri ascuțite ale umărului, care radiază la întregul braț. Durerea poate fi plictisitoare și difuză sau acută și radiculară. Se agravează cu mișcări ale capului, tuse sau strănut. Tratamentul nevralgiei nervului umărului include consumul de calmante nesteroidiene. De asemenea, tratamentele folosesc masaje, încălzire, blocaje, curenți diadinamici și ultrasunete.
Nevralgia nervului intercostal
Cauza nevralgiei intercostale este compresia nervului, leziunile nervoase sau deteriorarea. De asemenea, poate rezulta din boli ale țesutului conjunctiv sau boala Lyme. Durerea este localizată în spațiile intercostale, în sternul. Este descris ca fiind rapid, arzător, sacadat. Apare brusc și se intensifică în timpul efortului fizic, la aplecarea trunchiului înainte sau la respirații adânci. Amorțirea și furnicături ale pieptului sunt, de asemenea, menționate ca semn al nevralgiei intercostale. Tratamentul se bazează pe administrarea de analgezice. Unguentele sau plasturii de încălzire pot fi de asemenea utile. În cazuri extreme, este efectuată operația.
Nevralgia în spatele capului – cauze și simptome
Nevralgia occipitală a lui Arnold este o nevralgie localizată în partea din spate a capului. Sunt unilaterale, subite și puternice. Durerea pleacă de la ceafa spre frunte și sprâncene. O însoțește deseori greața, tulburări de vedere, fotofobie, tinitus, sensibilitate la atingere și disconfort în timpul mișcărilor gâtului. Pentru a elimina disconfortul, se folosesc analgezice și antidepresive. Tratamentul chirurgical este uneori necesar.
Nevralgia nervilor gâtului și a limbii
Durerea la ureche, a rădăcina limbii, faringelui posterior și sub unghiul inferior al maxilarului se numește nevralgie glosofaringiană. Nevralgia este cauzată cel mai probabil de presiunea asupra rădăcinii nervoase. Durerea din această zonă este resimțită ca înjunghiere. Mulți pacienți le descriu drept șoc electric. Atacurile de nevralgie durează de la câteva secunde până la 2 minute. Eliminarea lor include tratamentul medicamentos, care, dacă nu este eficient, duce la metode chirurgicale.
Simptomele nevralgiei sunt extrem de deranjante și greu de suportat. Durerea nevralgică aparține celor mai puternice, care se cunosc. De obicei, apar fără un motiv și, prin urmare, dificil de tratat. Atacurile la multe persoane sunt provocte de medicamente puternice și pot duce la tulburări mentale. Când apare nevralgia, cel mai bine este să te adresezi imediat unui medic și să începi terapia adecvată, ceea ce va ajuta la reducerea disconfortului rezultat din nevralgie.